Творбата може да подобри рекорд, поставен от произведение на Пикасо

Портрет на Мерилин Монро, нарисуван от Анди Уорхол през 1964 г., може да бъде продаден за рекордната сума от 200 милиона долара.

Ако оценката на експертите се окаже точна, това ще означава, че портретът ще стане най-скъпо продадената картина от 20 век. Към момента този рекорд държи творба на Пикасо, която достигна сумата от 179 млн. долара.

„Уорхол е вложил повече усилия в тези картини, отколкото във всяка друга. Той беше много внимателен как да подреди косата, как да позиционира лицето. Устните й са тъкмо там, където трябва да бъдат, както и сенките за очи. Той наистина е обърнал специално внимание на всеки детайл , след което обяви, че техниката е много сложна и няма да я използва отново. Съществуват пет образа на Мерилин: червен, оранжев, тюркоазен, светлосин и зелен. Оригиналите принадлежат на най-добрите колекционери в света. Всеки път, когато картина като тази излезе на търг, това променя пазара не за Уорхол, а самият той променя пазара", казва още Ротър.

Авторът на портрета на Монро е използвал нетипична за времето техника за ситопечат, с която пресъздава цветната личност на холивудската легенда две години след смъртта ѝ.

Търгът ще се проведе през май в Ню Йорк, а всички приходи от него ще бъдат дарени в помощ на децата по света.

„Картината идва при нас от Томас и Дорис Аман, брат и сестра основатели на престижна галерия в Цюрих, която подкрепя кариерата на влиятелни художници. Семейство Аман работи с несравним плам, безупречен вкус, утвърждавайки галерията си като една от най-влиятелните в света, ценена и уважавана от най-добрите колекционери. Продажбата на тази единствена по рода си картина ще бъде най-високо оцененият филантропски търг след колекцията на Пеги и Дейвид Рокфелер през 2018 г.", обясни Марк Портър, президент на американския филиал на "Кристис".

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.