Мярката е в отговор на изключването на най-големите руски банки от международната платежна система

Руската федерация предложи на Индия да използва системата SPFS за сетълмент в рупии и рубли. Мярката е в отговор на изключването на най-големите руски банки от международната платежна система SWIFT. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Руската рубла се възстанови до нива отпреди войната

Индийското правителство обмисля предложението на Русия да използва система, разработена от руската централна банка за двустранни плащания. Индия планира също да купува евтин петрол и оръжия от Руската федерация.

Абревиатурата SPFS означава „Система за прехвърляне на финансови съобщения“ и е руски аналог на международната система SWIFT. Русия я разработва от 2014 г. насам.

Левон Хампарцумян: Решението за търговия с рубли е още едно затруднение за Русия

Според предложението рублите ще бъдат депозирани в индийска банка и конвертирани в рупии, което ще работи в обратна посока. Все още не е известно дали обменният курс ще бъде фиксиран или плаващ.

ОФИЦИАЛНО: ЕС изключи седем руски банки от системата SWIFT

Русия настоява Индия да свърже своята платежна система MIR с руската, за да могат руснаците да ползват безпроблемно карти, издадени от индийски и руски банки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Калина Петкова
Източник: БГНЕС