В петък през нощта отново се е разразила силна гръмотевична буря

Втори ден след ураганния вятър, вилнял над Враца с близо 160 км/ч, хората се опитват да почистят след стихията и да започнат възстановяване на щетите.

Все още не е ясна на каква стойност възлизат те, защото комисия продължава да реагира на всеки сигнал и да описва всеки оглед в протоколите. До момента най-сериозни са пораженията на 60 различни адреса.

Какви са щетите след ураганния вятър в Западна България (ОБЗОР)

 

Общински експерти обикаляхя най-засегнатите населени места.

„Правят огледи, протоколи и тепърва ще бъдат остойностявани. Едно от жилищата в жк „Река Лева“ е останало без покрив”, заяви Цветан Стойчков, зам.-кмет на Община Враца.

Жулиета Босилкова изхвърля от апартамента си стъклата, които вятърът счупил.

„Хубавото е, че само вътре са паднали. Няма долу под терасата. Аз прегледах, за да няма поражения или някой да се нарани случайно”, казва Жулиета.

Служителите от общинското комунално стопанство втори ден не спират работа, за да приберат всичко, което вятърът е разпилял по улиците на града.

„От сутринта отстранихме 2 паднали тополи”, обясни Тихомир Иванов.

Най-засегнатата все пак остана сградата на едно от защитените жилища в града, защото няколко часа след като вятърът свали покрива й, заваля пороен дъжд.

 „Започнали са ремонтните дейности и сме по-спокойни”, казва Искра Иларионова, директор на дома.

Майстори обаче откриха нередности в строителството.

Аварийни екипи на ЧЕЗ възстановиха електроподаването във всичките 7 населени места, които имаха проблеми.

Вятърът във Враца достигна до 160 км/ч, обявиха частично бедствено положение

Таксиметровият автомобил на Цецо Благоев не може да бъде ремонтиран и ще бъде бракуван, след като стихията съборила дърво върху него.

„Прибрахме го, благодарение на помощта на „Гражданска защита”. Автомобилът има пълно автокаско, мина първичния оглед и май ще отива тотал щета”, сподели той.

По щастливо стечение на обстоятелствата шофьорът не бил вътре и около него в този момент не минавали други хора.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.