Чуждестранна банка е отказала да обработи платежно нареждане за превеждане на 649,2 млн. долара към инвеститори

Министерството на финансите на Русия съобщи днес, че е трябвало да плати в рубли на държателите на нейни деноминирани в долари еврооблигации с падеж 2022 г. и 2042 г., тъй като чуждестранна банка е отказала да обработи платежно нареждане за превеждане на 649,2 млн. долара към инвеститорите, предаде Ройтерс.   

Според руското ведомство чуждестранната банка, чието име не се посочва, е отказала платежното нареждане за трансфер на суми, дължими по по купоните на две емисии книжа, и не е обработила плащането по номиналната стойност на еврооблигации с падеж 2022 година. 

Русия може да обмисли вариант да позволи на държателите на нейни еврооблигации с падеж 2022 г. и 2042 г. да преобразуват плащанията в рубли в чуждестранни валути, веднага щом бъде възстановен достъпът на Москва до валутните й сметки, посочи министерството. 

Способността на Русия да изпълнява задълженията по дълга си е в центъра на вниманието на инвеститорите, след като западните санкции доведоха до замразяване на близо половината от валутните резерви на страната и ограничиха достъпа на Москва до световните платежни системи.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Илиян Ушеров
Източник: БТА