Върховните магистрати приемат, че жалбите им са неоснователни.

Върховният административен съд отхвърли жалбите на Явор Бахаров, Кристиян Николов и С. Илиев срещу текстове от наредбата, установяваща наличието на алкохол и наркотици в кръвта. 

Според тримата има дискриминация - за алкохола е предвидена допустима концентрация, а за наркотиците – не, както и че за дрогата не се отчита видът на въздействие върху организма на различните видове наркотични вещества.

Заплашиха с убийство магистрат от Спецпрокуратурата

Върховните магистрати приемат, че жалбите им са неоснователни. Неоснователно е и възражението, че не са отразени финансовите резултати от прилагането на наредбата и няма анализ на съответствието с правото на ЕС. 

Според магистратите има и разминаване в членовете, които регламентират температурния режим на съхранението на пробите от вземането им до изпращането в лабораторията, както и съхранението и температурния режим след извършване на изследването, включително съхранението на контролните проби. 

Близки на убитото дете в Братаница не приемат присъдата за справедлива

Върховните магистрати отхвърлят като неоснователно и възражението за незаконосъобразност на наредбата относно дадената възможност в 7-дневен срок от връчване на наказателно постановление или повдигане на обвинение да бъде поискано повторно извършване на химически анализ. 

“Напротив, разпоредбата не само не ограничава правото на защита, а дава допълнителна възможност за защита с извършването на повторния анализ”, се казва в съобщението на ВАС.

Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: