Темата доведе до напрежение в управляващата коалиция

Парите за пътищата отново доведоха до напрежение в управляващата коалиция. От „Има такъв народ” обвиниха „Продължаваме Промяната”, че предложените от тях текстове са противоконституционни. БСП критикува ГЕРБ за наследения проблем. Опозицията отговори на властта, че това е форма на немощ.

„Трябва да бъдат платени поне 50% от тях. Въпросът е да не се разписва празен чек”, коментира Настимир Ананиев от ПП.

600 млн. лв. ще се платят директно. Парите по втория транш обаче ще бъдат контролирани изкъсо - от междуведомствената комисия между регионалното министерство и финансовото ведомство. Сметката ще трябва да се одобри и от Антикорупционната комисия.

„Ние сме в абсурдна ситуация. Как да оправим нещо, станало по време на управлението на ГЕРБ - безумно, нерешено от служебния кабинет и сега стоварило се нашата глава”, посочи Борислав Гуцанов от БСП.

„Очевидно немощта и на служебния кабинет, и на редовния, за съжаление, за поддръжка на пътната инфраструктура се опитва да бъде прехвърлена към Народното събрание. Аз съчувствам на министър Караджов. Нормално е фирмите да не искат да продължават да работят, при положение че не им е плащано от години”, каза Екатерина Захариева от ГЕРБ.

 Останалите опозиционни партии също видяха проблем в новата власт. „В момента се опитва да „санира”, по думите на самия министър-председател, както договорите, така и самите процедури. Очевидно, че правителството се е превърнало в заложник на своята собствена немощ”, е мнението на Костадин Костадинов от „Възраждане”.

„Трудно ще е, продължава да е трудно. Но да не се надява никой на избори”, призова Христо Иванов от „Демократична България”.

Темата за пореден път открои и разлома между „Продължаваме Промяната” и „Има такъв народ”. „То беше написано от премиера Кирил Петков и редактирано като думички от сътрудничката му Лена Бориславова и започнаха целия цирк тук в парламента заради БНБ. Вижте - глупаво предложение не се подкрепя”, посочи Тошко Йорданов.

Въпреки противопоставянето, решението да се изплатят 50% към фирмите беше прието в комисии. Регионалният министър Гроздан Караджов присъства в Правна комисия, за да чуе дебатите.

„Това, което успях да видя е, че се вменява с решение на Народното събрание на министъра на регионалното развитие да трансформира част от средствата на МРРБ в плащания за 2021 г. По Закона за бюджета той няма право на това. Според мен това трябва да се изчисти”, уточни Караджов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.