Какво научават те при реденето му

От дървен пъзел с десетина части до огромния пъзел с 1 000 – всеки от тях е чудесен начин не само за приятно прекарване на времето, но и за усъвършенстване на мисловните процеси и физическите умения. И това важи с пълна сила при децата. Те са склонни да учат най-добре чрез игра, а пъзелите предоставят много възможности за учене, независимо от възрастта. Ако с вашето дете започнете да редите пъзели от ранна възраст, ще стимулирате развитието на мозъка му и ще му помогнете да развие когнитивни умения. А и освен всичко друго те, разбира се, са много забавни, което прави обучението желано, бързо и приятно. Накратко, пъзелите помагат за подобряване на координацията между ръцете и очите, фините двигателни умения, развиват паметта и способността за разрешаване на проблеми. Ето как:

Какво научават децата при реденето на пъзел

В ранните години мозъкът на детето се развива с по-бързи темпове, отколкото в който и да е друг период от живота. Това е времето, през което детето започва да усвоява важни когнитивни умения, като да обръща внимание, да разсъждава и да запомня различните неща, които е разучило и разгледало. Независимо дали детето ви за пръв път започва да нарежда с ваша помощ, или вече се справя самостоятелно, всеки пъзел му дава възможност да усъвършенства и изпробва тези умения.

Пъзелът носи и физически ползи. Реденето на малките парченца помага на детето да развие координация между ръцете и очите – на практика това е способността да свързва това, което вижда, с онова, което докосва, така че да се научи да достига, хваща и борави с предмети въз основа на вида им. Това е ключово умение за живота изобщо, а на малкото дете то помага при множество важни дейности, като използване на прибори за хранене, рисуване, хвърляне и хващане.

Пъзелите също така помагат и за подобряване на фините двигателни умения – малките движения на мускулите на ръцете, които са необходими за овладяването на различни задачи, като писане на ръка, използване на ножици, закопчаване на ципове и копчета, връзване на връзки за обувки и прочие.

Добре ли е да помагате на детето

Когато е изправено пред проблеми или предизвикателства по време на игра, детето се чувства мотивирано да открие решение. Това тества неговите способности за разсъждение и преценка. Но то невинаги може да се справи само и, ако проблемът стане неразрешим за неговите възможности, може да се обезкуражи и да се откаже от играта за дълго време. Затова е добре при нужда да му помогнете, за да може да нареди пъзела до края. Това е друг важен елемент от когнитивното укрепване, който помага да се изострят уменията за планиране и да се разшири обхвата на вниманието.

Източник: Снимки: iStock