Премиерът е на посещение в Битоля за откриването на български културен център

Вицепрезидентът Илияна Йотова и премиерът Кирил Петков са на посещение в Република Северна Македония. Двамата участваха в церемонията по откриването на клуба на Културен център „Иван Михайлов” в Битоля. Това е първото посещение на български министър-председател в Битоля. 

Премиерът Кирил Петков заяви, че българската общност в РСМ е истинският мост между двете държави.

„Вашето благополучие е гарант е добрите отношения. Отношенията между правителствата се подобряват. Ковачевски също обърна внимание колко е важно да изкореним езика на омразата и българската общност в РСМ да се чувства напълно равноправна. Днес е денят на българската конституция. Основен закон, защитаващ свободите. Вярвам, че конституционните права на българската общност да много важни и са огромна стъпка за пълното равноправие между отделните народи”, обясни той.

 

 

По думите му европейското бъдеще на РСМ е от огромно значение за сигурността на Балканите.

„Докато двете правителства работим, разчитам на българската общност да помогнете като градивен мост и заедно да спечелим сърцата и умовете на хората”, каза още Петков.

Искаме вашата солидарност и помощ. Това каза от своя страна председателят на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски.

„Не молим за нея, настояваме. Датата 16 април уж беше случайно избрана, но е важна. Навършват се 134 години от създаването на Търновската конституция. Днес ние искаме да се спазва общата история. Ако това е само празен текст т договора от 2017 година, ще бъде трагедия. Не сме малцинство, ние сме народ. Историята е важна. Ако не беше, нямаше децата ни да учат за престъпленията на Сталин. Моля бъдете патриоти не само пред вашите избиратели в България. Лесно е да си патриот, когато живееш в свободна страна. Искаме вашата солидарност и помощ. Настояваме”, каза още той.

Премиерът Кирил Петков подари икона на Св. Иван Рилски на Културния център.

По рано министър-председателят Кирил Петков призова да превъзмогнем егото си, до някаква степен близка и не толкова близка история, както и да направим следващите крачки в отношенията с РС Македония, предаде репортер на БГНЕС.

„Ако не работим заедно от двете страни на границата, има опасност проблеми, които сме имали през годините, да продължат. От друга страна има истинска възможност, ако се обединим, ако си протегнем ръцете във всички посоки с правителството на РСМ, имаме шанс да направим истински стъпки напред“, каза Петков.

Според него докато правителствата могат да работят по документи и различни дипломатически стъпки, които трябва да се направят, тук борбата е за сърцата и умовете на хората от двете страни на границата и това няма как да се случи на база на документи.

„Това трябва да се случи на база на общи действия, на сплотеност и на работа заедно. Това, което стана ясно в нашата коалиция, и в България като цяло, а мисля и от другата страна на границата в РСМ и в различни институции, че е време да загърбим разликите помежду си, защото стабилността на България, на РСМ, на Балканите зависят от тези общи действия“, смята премиерът.

Според него трябва да обърнем значението на термина „балканизация“.

„Нашата задача в момента е да обърнем тази дума и тя да има друго значение, използвайки общият потенциал, подавайки си ръка заедно този регион да стане най-бързо растящият в Европа. Трябва да надмогнем егото си, до някаква степен близка и не толкова близка история и да кажем, че е имало добри страни, имало е и не толкова добри страни. Време е да направим следващите крачки напред“, заяви Петков.

Външният министър Теодора Генчовска беше категорична, че външно министерство и министър-председателят имат еднаква позиция по темата Македония.

„България води една външна политика. Министерството на външните работи води политиката по отношение на РСМ, съгласно рамковата позиция”, обясни тя.

 

 

Генчовска обясни, че членството на РСМ в ЕС няма как да се случи и без натиск отвън.

„Надявам се нашите съюзници да проявят разбиране по отношение на проблемите, които трябва да решим с македонските си колеги. Разчитаме на подкрепа, не на натиск”, каза още министърът.

По отношение на вдигане на ветото за членство на РСМ тя уточни така:

„Не става въпрос за вдигане на вето. Очакваме колегите да изпълнят ангажиментите, които трябва да реализират по изпълнение на договора. Важно е да покажат воля, не става дума за срокове”, добави тя.

Българското и македонското правителство работят много по въпроса за членство на РСМ в ЕС. Това коментира още премиерът Кирил Петков.

„Нека да поздравим българската общност в Македония. Едно е да се говори, друго е реално нещо да се направи. Аз съм първият действащ премиер, който е уважил българската общност в Битоля Това показва ангажираност на правителството ни. По този въпрос не може да се играе партийно, трябва да се подходи национално. За българската общност и за българския интерес е важно един ден Македония да бъде част от ЕС. Единственият начин това да стане е да се обединим. Сега нито те са в ЕС, нито правата на българските граждани са защитени. Не може тази тема да се използва за външнополитически цели. Не става дума за натиск отвън по отношение темата за членството на РСМ. Трябва да се помисли дали македонските и българските интереси не са общи. Ако няма мир и стабилност на Балканите, ако не може бизнесите да работят в двете държави, ако хората нямат обща визия, че заедно можем повече – нищо няма да се постигне”, каза още той.

 

 

Премиерът коментира още, че ще можем да изнасяме ток до Италия.

„За първи път ще имаме връзка, която чакаме отдавна. Тя ще минава под РСМ, през Албания до Италия. Таи връзка отдавна я чакахме. Точно тези коридори на износ дават тази добавена стойност, която всички ние се надявахме да имаме при съвместната ни работа”, допълни министър-председателят.

В рамките на визитата си премиерът и министри от правителството на Република Северна Македония ще посетят междусистемния далекопровод Битоля-Елбасан. По него България ще може да продава ток на целия регион. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.