В понеделник моряците от плавателния съд пристигнаха на родна земя

Българският кораб "Царевна" да бъде изтеглен по вода от Мариупол, и то скоро. Това е надеждата на българската държава. 

Пораженията по кораба не са фатални и той ще може да стигне до нас по вода, това заяви пред NOVA собственикът и управитела на фирмата, наела екипажа, Николай Стефанов.

Надеждата е до две-три седмици да има "син коридор", за да може корабът да напусне украинското пристанище.

 

 

Моряците от кораба „Царевна” пристигнаха на родна земя в понеделник. Те бяха прибрани с правителствения самолет. Машината кацна на лещите Варна. 14 български граждани и един украинец бяха евакуирани от пристанището на Мариупол. Петима от моряците останаха на борда на кораба по собствено желание, включително капитанът.

Моряците от „Царевна” пристигнаха у нас (ОБЗОР)

„Има малки щети, но всеки плавателен съд има организация, която наблюдава неговото техническо състояние. Този кораб, предполагам, е с валидни документи и при всеки инцидент организацията, която го наблюдава би следвало да направо повторен преглед. Естествено, това най-вероятно няма да е възможно. В момента на пристанището в Мариупол няма власти, които да контролират техническото състояние на корабите. Случаят е доста сложен. Мисля, че плавателният съд би могъл да се придвижи до друго пристанище, където да бъде направен преглед. Няма опасност за хората, които са на него”, каза в ефира на „Здравей, България” капитан Димитър Димитров.

„Организацията по евакуацията започна преди три седмици. Имахме два неуспешни опита. Работеше се по два варианта – по суша и по вода. В деня, в който беше планиран третият опит за евакуация, единият от моряците е решил по своя воля да напусне кораба. Капитанът не е успял да го спре. Близо 2 часа и половина не знаехме къде е нашият колега. Притеснихме се. Стигнал е до един от постовете, където са го намерили военни. Дали са му да се върне и да съобщи на останалите от екипажа, че имат час и половина да си съберат багажа, за да бъдат евакуирани”, каза Николай Стефанов, собственик на фирмата, наела екипажа на „Царевна”.

По думите му моряците, които са отказали да напуснат плавателния съд, са изключителни професионалисти. „Имат много здрава психика. Шапки долу за тези моряци! Имат провизии, спокойни са. Щетите на кораба няма да ни попречат да го приберем”, заяви Стефанов. И допълни, че се надява до 2-3 седмици корабът да напусне пристанището. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.