Общественото обсъждане на проекта на МОСВ е до 10 май

От проект, пуснат за обществено обсъждане, става ясно, че екоминистърът подкрепя забраната за отлеждане на американски норки с цел добив на кожи.

Междувременно активисти ни дават възможност да надникнем в помещенията, където в момента се развъждат животните.

Потърсихме и позицията на собствениците на фермата. Нямаме отговор на мейла, не успяхме да се свържем с тях и по телефона.

Въпреки това, представяме позицията им, която са изпратили до друга медия.

Предоставят ни я Илина Генова и Стефан Димитров от “Невидими животни”. 

"Диви животни се отглеждат в малки помещения, те са хищници, полудяват и се стига до самоизяждане. След това ги хвърлят в "газови камера", кожата им се използва за различни аксесоари, а труповете се изхвърлят", разясни в "Социална мрежа" по NOVA NEWS какво се случва с норките Стефан Димитров от “Невидими животни”.

Той бе категоричен, че няма такова нещо като добра ферма за норки, нито за каквито и да е диви животни.

Илина Генова от организацията "Невидими животни" добави, че фермата има сертификат за хуманно отношение към животните, но той се използва от търговците, само да удостоверят това, а всъщност за самите норки промяна няма - те продължават да бъдат отглеждани в ужасни условия.

Тя добави, че норките са инвазивни животни, бягат от фермите и като хищници са заплаха за другите животински видове, като има много оплаквания от близките села.

В България американската норка няма естествен враг.

Вижте повече по темата във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

Редактор: Илиян Ушеров