Кирил Петков не спести критики към бившите управляващи и свършеното от тях в сектор "Енергетика"

Газовата криза на вниманието на депутатите. Премиер, министър и службите бяха на изслушване, заради спрените доставки на газ от Русия. Изслушването на премиера Кирил Петков започна с противопоставяне от ГЕРБ заради спрения газ от Русия. „Повече от месец е имало яснота. Защо не намерихте време да дойдете да запознаете българските народни представители?”, попита Теменужка Петкова от ГЕРБ.

„Говорим за ясно нарушаване на договора и извиване на ръце - и този подход да продължава всеки месец”, посочи премиерът.

Кирил Петков не спести критики към бившите управляващи и свършеното от тях в сектор "Енергетика". „Пълна зависимост от „Газпром”, 3 млрд. за едва тръба, която не може да ползваме. Недовършена връзка за Гърция… отказ от 70% на азерски газ, който е на една трета  от цената”.

„Вие сами може да си направите сметка дали е по важно българското общество или Русия. Добрев, на бе може да си говорите вкъщи”, заяви енергийният министър   Александър Николов.

В дебата стана дума и за друго. „Единственият ход, който не отиграхме правилно – и трябва да го призная – може би трябваше да вземе съвет и от Вас, е това, че не предадохме нито едно кученце”.

В разгара на кризисната ситуация, премиерът се зарече за газовата връзка с Гърция. „Успяхме да договорим ясно дата за физическото изграждане - 30 юни.Тази дата е реална и този интерконектор ще бъде завършен”.

Петков обяви, че в България ще действа постоянна работна група на Европейската комисия и ще има за цел - по-ниски цени на доставките. „Ние може би ще бъдем отговорът за целия регион. В преговори сме със САЩ и Египет и цената от общия микс да не е по висока от „Газпром”. А уверението за бизнес клиенти и потребители е: „Булгаргаз” е предприел всички мерки, за да няма ограничителен режим”, заяви категорично Людмил Йоцов от „Булгаргаз”.

От „Булгартрансгаз” обявиха, че газохранилището в Чирен може да осигури синьо гориво за 42 дни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.