Коментар на Красен Станчев и Иван Хиновски

Цените на горивата в България ще тръгнат нагоре при евентуално налагане на пълно ембарго върху руския петрол. Около това мнение се обединиха икономистът Красен Станчев и енергийният експерт Иван Хиновски в ефира на „Твоят ден”.

„Нашите цени на горивата следват трендовете в Европа. Очакваното ограничение на руските доставки на петрол за Европа ще окаже натиск върху цените в посока нагоре, но това ще бъде временно. Ще се компенсират по линия производство на петрол от други страни. Колко ще се покачат цените обаче, никой не може да прогнозира”, обясни енергийният експерт.

„Цените на горивата у нас се определят от това, което се очаква в бъдеще, а не от това, което е било в миналото. Тези очаквания бутат цените на горивата нагоре”, добави Станчев.

България иска отсрочка за ембаргото върху руския петрол

Той е на мнение, че скоро няма да има пълен отказ от руски петрол. „Ако това се прави, то ще е постепенно. Българските мощности за производство на горива ще могат да инвестират в преконфигуриране на съоръженията. Могат да го направят, има достатъчно приходи за това”, смята още икономистът.

Държавите от ЕС не се споразумяха за петролното ембарго

По отношение на спрените доставки на природен газ от Русия Хиновски прогнозира, че този процес ще катализира дългоочакваната диверсификация на газови доставки.

„Настана време България достойно и с вдигната глава да направи тази решителна стъпка. След време „Газпром” ще ни се моли и ще ни предлага добри цени”, коментира той.

Красен Станчев добави, че цените няма да се определят от дългосрочните договори, а от цените на място.

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.