Коментар на демографа Гена Велковска и икономистът Румен Гълъбинов

След очакваното увеличение на пенсиите, ще покрият ли те инфлацията? Темата коментираха демографът Гена Велковска и икономистът Румен Гълъбинов.

„Ако говорим за доход само от пенсия, това е символика, която трудно може да ги изведе хората от онзи ръб, наречен граница на бедността”, коментира Гена Велковска. „Говоря главно за хората над 65 г., а те са над 1,5 милиона според последното преброяване, които ще бъдат ощастливени с една ежедневна издръжка от 15 лева. Тоест реално дневната им издръжка се вдига с 2 лева. Игнорирам COVID добавките”каза още тя. „Второ – социалната пенсия, известна като пенсия за старост, след 1 юли дава издръжка от 7 лева на ден. Този пенсионер трябва да оцелее с тези пар”, изчислява Велковска.  

Според експертите трудно ще бъде и със сметките за отопление следващата зима.

„Да оставим парното. Но беше обещано да има и евтини дърва за огрев. А реално цената се е вдигнала. Ако лятото си зареждат хората, тези 215 лева не могат да им стигнат само за дърва”, коментира икономистът Румен Гълъбинов.

„Нали се каза, че ще има увеличение на пенсиите на 2 вълни – от 1 юли и от 1 октомври. Беше обявено за 21-22%. Ако сега се дават 10%, после вероятно ще се добавят още 10%”, каза Гълъбинов. „Има колеги, които твърдят, че такова увеличение е проинфлационно и то може да доведе до ново увеличение на цените”, припомни той.

„В НОИ, във фонд „Пенсии” се увеличава, може би, с над 50% финансирането от бюджета. Тоест парите от вноски не стигат. Това е едно предизвикателство за пенсионната система за в бъдеще”, смята икономистът.  

„Нашата черга е къса. При всички положения бюджетът от някъде трябва да изпомпа някакви средства, или да ги преразпредели”, смята Велковска. „Второ имаме тотално застаряване на населението. Между двете преброявания – 2011 и 2021 г. възрастното население на България е нараснало с 15%. Ние сме една от държавите с най-застаряващо население. Средствата ще се окажат крайно недостатъчни”, смята още Велковска. „Още не сме осъзнали какво ни чака есента. Пенсионерите още не са осъзнали какво означава издръжката на живот от началото на отоплителния сезон нататък”, каза Велковска.  

Гълъбинов очаква след 1 юли да бъде отчетена инфлация около 16%. „Ако тази актуализация на пенсиите е около 10%, очевидно е, че изостава от инфлацията”, каза Гълъбинов.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.