Предстои случаят до се разследва и да се установи откъде е изпратена пратката

Тази нощ митнически служители от ГКПП „Дунав мост”- Видин задържаха парфюми на стойност над  1 млн. лева. Това потвърди  Георги Георгиев, директор на Дирекция „Митническо разузнаване и разследване”.

Само за първите 5 месеца на тази година броят на случаите на установена незаконна валута по граничните пунктове в България три пъти и половина повече отколкото миналана година по това време. За периода от януари до май има 10 дела за недекларирана валута при излизане от страната за над 7 млн. лева, миналата година за същия период е имало само две дела за 1 млн. лв.

"Почти същото е и при златото, само че златото върви в обратна посока -  от Турция към Европа, докато валутата върви от Европа към Турция и страните от близкия изток. При златото за първите 5 месеца на тази година имаме увеличение на на задържаното злато с почти 2,5 пъти повече отколкото първите 5 месеца на миналата година. Също очакваме рекорди и там, защото миналата година също беше резокрдна и в задържаното злато", обясни той.

 

-Има ли информация и правят ли се стъпки в посока на разследване защо точно към Турция се изнася тази незаконна валута?

"Ами различни са посоките, в които можем да мислим. Заедно с българските правоприлагащи органи правим анализ както и обменяме информация с европейските служби и тези на Америка. Не можем да кажем твърдо каква е причината, могат да бъдат от икономически до сблъскване с организирани престъпни групи, както и с финансиране на тероризъм", посочи Георгиев.

При последния случаи от тази седмица на недекларирани пари в брой, когато беше поставен рекорд със сумата от над 3 милиона и половина лева, контрабандистите са използвали 4 различни места в автобус.

"Имахме открита валута в подлакътници, имахме също така в бутилка за сгъстен въздух, имахме също така укритие и в фабрични кухини на автобуса, които са използвани за да бъде сложена там валутата", разкри директорът на Дирекция „Митническо разузнаване и разследване”.  

Как се избират тези места - на случаен принцип ли се пробва с тях или има някаква цел и идея зад тях?

"Контрабандистите се опитват - ние ги залавяме. в общи линии това е играта между контрабандистите и нас", обобщи той.

Нелегалните търговци стават все по- изобретателни и променят начините за незаконно преминаване през границата.

"Забелязваме в последните месец- два вече нова тенденция, че пренасянето на пари от камиони преминава към автобуси. В камионите се криеше в кабините, в личния багаж на шофьора,  в различни долапи както и в товарното помещение. При автобусите има друга специфика, че има много места, на които могат да бъдат укрити парите, както и споменах за фабричните кухини, които са повече отколкото при камионите", подчерта Георгиев.

Автобусите по принцип ли поджлежат на по-малко проверки, камионите на повече. Или на на какво разчитат?

"По принцип те разчитат на това че на изхода от България за Турция ние не залагам чак толкова много проверки, там се работи основно с анализ на риска. Но въпреки това ние анализираме и проверяваме. Също така най- вероятно вече използват автобуси, защото имаме много висока разкриваемост при товарните камиони", отбеляза той.

Тук говорим за автобуси в които по това време има пътници нали така?

Да. при последния случаи а ни се само пътниците са били около 30 души. Няма как пътниците да укрият парите на тези места, на които са намерени от митничисктие органи, защото те нямат достъп до тях", категоричен е митническият шеф.

Нова тенденция има и в пренасянето на друга нелегална стока - наркотиците.

"Наблюдаваме движение на таблетки лекарство, които се движат от Турция към Европа и основно се използват за производство на синтетични наркотици, които съдържат псевдоефедрин. Един от много интересните случаи беше, в които се опитаха контрабандистите да декларират витамини, а всъщност бяха таблетки с псевдоефедрин,  тогава не ги задържахме на границата,  проследихме ги, за да можем да разбием цялата верига на доставки", разказа той.

България най-често е транзитна страна, а не крайна дестинация при пренасянето на нелегални стоки и недекларирана валута.

Целия разговор гледайте във видеото.

Репортер: Ирена Рашева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.