Вижте кои ще са най-търсените специалисти вбъдеще

След като машините превземат пазара на труда – къде и в какво ще бъде нужен човешкият фактор, кои са професиите на бъдещето? На всички тези въпроси отговор дава кариерният консултант Олга Христова.

По думите на специалиста човешкият фактор вбъдеще ще се крие в това да управляваме машините. „Този, който ще ги създава, този, който ще решава каква ще е тяхната роля”, уточни Христова.

Как да рециклираме пластмаса в домашни условия

Тя обясни, че ако в днешно време са актуални специалности, които са тясно специализирани в една област, то занапред ще се търсят „мултидисциплинарни” специалности. „Професиите на бъдещето са свързани с познания в много и различни сфери”, подчерта кариерният консултант. Олга Христова даде пример със специалност като „биохимично инженерство” или „биомедицински науки”. Те изискват познания и компетенции в сферите биология, химия, но и математика и физика.

„Етичното хакерство” е също много търсена специалност. То е свързано с проникване в различни системи, но не със злонамерена цел, обясни още гостът на „Социална мрежа”. Професии, свързани с информатиката, също били много желани и търсени, защото приложението им било безкрайно.  

Учени установиха кои професии ни пазят от деменция

По думите на Христова обаче много голяма част от кандидат-студентите избират специалности, за които не са подготвени, или които не отговарят на темперамента им. 

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.