В срещата участват Кирил Петков, Асен Василев, Корнелия Нинова, Атанас Атанасов и народни представители

"Продължаваме Промяната", БСП и "Демократична България" приеха предложената управленска програма, но все още не са обсъждали състава на правителството. Това казаха лидерите в коалицията след преговорите, проведени в Министерството на финансите.

В срещата участваха Кирил Петков, Асен Василев, Корнелия Нинова, Атанас Атанасов и народни представители.

“Все още не сме коментирали персонален състав на правителството, нито структура”, каза Асен Василев. “Това е официалният документ, около който се убедихме. Програмата предвижда Бойко Рашков да е председател на КПКОНПИ”, допълни той. С това официално Василев потръврди, че Рашков няма да бъде вътрешен министър в следващ кабинет. 

Вижте черновата на управленската програма на "Продължаваме Промяната"

Думите му потвърди и министър-председателят в оставка Кирил Петков.

“Когато каузата “България” е водеща и знаем колко би загубила страната ни, показахме диалогичност. В следващите 6 месеца имаме толкова много милиарди, които трябва да влязат в българската икономика и толкова много закони, които трябва да бъдат приети, че нищо друго няма значение. Всеки един от нас сложи България пред всичко друго”, заяви Петков и допълни: “Ако всеки един в НС има това отговорно поведение, ние бихме имали правителство”.

Преди началото на преговорите от БСП поискаха поправки в текстовете. Те настояваха в програмата да има безплатни лекарства за деца до 14 години, както и безплатни учебници за учениците от 1 до 12 клас.

Нинова: Основата за управленската програма е много добра

“Удовлетворени сме от това, което постигнахме във финалния вариант на програмата. Продължаваме напред с надежда, че ще получим подкрепа”, заяви Нинова.

“Има допълнителни мерки, като кредитиране на половин лихва на малки и средни предприятия, въвеждане на 100 хил. лв. таван за регистрация по ДДС, както и една амбициозна програма в подкрепа на българските производители”, каза още председателят на БСП.

Съпредседателят на “Демократична България” определи програмата като “амбициозна, но реалистична”.

Добрев: Трябва да има предсрочни избори, за да има стабилно правителство зимата

“Тя отговаря на нуждите на българските граждани. Надяваме се, че ще получим подкрепа и след тези 6 месеца хората ще усетят всичко по джоба си”, каза Атанасов.

Той изтъкна, че в управленската програма са заложени и мерки в областта на енергетиката и сигурността, но отказа да поясни какви точно са те.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.