По думите му пикът й ще е малко след началото на август

Със сигурност започва нова COVID вълна. Това заяви пулмологът и депутат от „Демократична България” д-р Александър Симидчиев в студиото на „Събуди се”.

„Скоростта на нарастване на новите случаи на седмична база е 50% спрямо миналата седмица, а на двуседмична база е 140% спрямо преди две седмици”, каза той.

Над 1000 нови случая на COVID-19 за последното денонощие у нас

„Скоростта на нарастване на новите случаи е факт. Вече рядко имаме под 500 случая на ден. Днес те са над 1000. Определено има начало на нова вълна. Сега е моментът да профилактираме развитието на пълномерна вълна, защото, ако оставим вирусът да прави каквото си иска и нашето поведение не се промени, ще имаме поредния пик”, добави пулмологът.

Според него, ако се опитваме да ограничаваме социалните си контакти, носим маски там, където има много хора и особено в здравите заведения, тогава вълната ще се развие по-бавно.

„Вече имаме протоколи за лечение, свикнали сме какво означава това заболяване. Голяма драма няма, просто трябва да бъдем по-разумни, когато подхождаме към този вирус”, категоричен бе той.

COVID-19: Четвърта област у нас влезе в жълтата зона

По думите му пикът на заразените с COVID-19 ще е малко след началото на август. Самият той не очаква въвеждане на драстични мерки.

„Вече имаме доста по-ясно представа какво представлява този вирус и какви са вариантите за неговото развитие. Ако дозираме правилно противоепидемичните мерки няма нужда от локдауни и т.н., но имаме нужда от достатъчно ранно приложени профилактични мерки”, коментира Александър Симидчиев.

Ако случаите продължат да се увеличават в големите градове, които са в жълтата COVID зона, според него е добре хората в градския транспорт да се задължат да носят маски в него. „За момента обаче това не е необходимо”, смята пулмологът.

Той направи коментар и по политически теми. На въпрос, ако третият мандат бъде връчен на „Демократична България”, каква стъпка ще предприемат от партията Симидчиев отговори: „Със сигурност ще предложим диалог с всички наши партньори, за да видим какво би могло да се направи. Първо с тези, с които бяхме в коалиция, но на практика и с всички, които имат национално отговорно поведение и биха подкрепили програма, свързана с това да овладяваме кризите, които заливат страната ни”.

„ГЕРБ бяха на власт дълго време. В момента те могат да съдействат като разумни хора, които да подкрепят политики, но аз не бих ги поканил във властта”, посочи още той.

Запитан дали, ако се стигне до избори от „Демократична България” биха се явили заедно с „Продължаваме Промяната”, Симидчиев заяви: „Това зависи от партийните органи и на двете страни. Този разговор все още не е воден”.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.