От “Продължаваме Промяната” вече заявиха своите условия

След като ГЕРБ-СДС върнаха втория мандат на президента, фокусът в кулоарите на парламента се прехвърли върху третия и последен шанс за съставяне на правителство в рамките на това НС. БСП, ДБ и ИТН затвърдиха позицията си, че са готови да получат третата папка и да направят всичко възможно да съставят кабинет, като за целта ще потърсят партньори. 

От “Продължаваме Промяната” вече заявиха своите условия. Те са готови да разговарят с БСП и “Демократична България” за общо управление на база разписаната им програма. Ако обаче мандатоносител е “Има такъв народ”, от ПП ще откажат разговори с тях. 

Атанасова: Не може да се намери формула за подкрепа в този парламент

Без изненада: От ГЕРБ-СДС върнаха мандата веднага

С поглед към третия мандат – три политически сили в парламента обявиха, че са готови да подредят кабинет.

„Смятаме, че това ще бъде трудно, но е възможно да излъчим един кабинет, който да не е толкова политически, може би с по- ограничен времеви обхват, който да преведе страната през следващата зима”, заяви Христо Иванов.

“Ако мандатът отиде при БСП, ще направим всички усилия, за да има редовно правителство на страната”, каза Борислав Гуцанов.

„Ако дойде при нас, ние ще подходим максимално отговорно в тази ситуация”, каза Станислав Балабанов.

За да не остане и третата папка празна, партиите признаха, че ще трябва да се намерят партньори.

„Този мандат по необходимост е колективен спорт. Ние ще преговаряме с четирите формации, с които досега управлявахме”, посочи Христо Иванов.

„Без ГЕРБ и ДПС ние сме готови да водим разговори, за „Възраждане“ – под огромен въпрос”, коментира Борислав Гуцанов.

„Това, което ние бихме подкрепили, са разговори, състоящи се около програмата, която съставихме със съществуващите в момента коалиционни партньори – БСП и ДБ”, заяви Андрей Гюров.

Стоев: За месец и половина законопроектите по Плана за възстановяване могат да бъдат приети

Още преди старта на преговорите – са появи условие на кого от „Продължаваме Промяната“ няма да дадат подкрепа. 

„Ако мандатът отиде при ИТН, ние сме заявили, че с тази формация и с нейното ръководство не можем да разговаряме”, отбеляза Гюров.

В интервю за „Капитал” Асен Василев намекна за опит на чужди посолства за това да има коалиция между „Продължаваме Промяната” и ГЕРБ чрез двама от коалиционните им партньори.

„Може ли отвън подшушват да се правят някакви евроатлантически неща с ГЕРБ”, каза Василев.

На фона на разговорите за ново правителство от ДПС видяха само един изход от кризата.

„Много отговорно и много бързо трябва да тръгнем към едни предстоящи избори”, заяви Мустафа Карадайъ.

Предсрочният вот се хареса и на „Възраждане“, според които процедурата в опит за ново правителство се бави излишно.

„За да може първо да се даде още малко време на престъпния кабинет и да се даде шанс на хората, които в момента са в управляващото мнозинство, да се опитат да сглобят коалиция тип „Франкенщайн“, коментира Костадин Костадинов.

Нови избори вече многократно поискаха и от ГЕРБ. А ще се стигне ли до тях или ще има ново правителство - зависи от третия мандат.

Всички политически сили заявиха, че ще приемат поканата и ще отидат на консултации при президента Румен Радев преди връчването му. Припомняме, че по време на първия кръг разговори на „Дондуков 2” от „Продължаваме Промяната” и БСП не отидоха.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.