От съда отхвърлиха жалбата на РИОСВ-Стара Загора

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила определението на Административен съд – Стара Загора, с което е спряно предварителното изпълнение на заповедта от 29 юли на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора за спиране на дейността на ТЕЦ „Брикел“, съобщиха от съда.

Със заповедта на предприятието беше наложена принудителна административна мярка за преустановяване на производствената дейност по Закона за опазване на околната среда. Върховните магистрати са се произнесли обаче единствено по отношение на предварителното спиране на изпълнението на заповедта на РИОСВ, но не и по отношение на твърденията на екоинспекцията за замърсяване на околната среда. 

„Брикел” ще съди екоминистъра в оставка

От съда посочват, че по всички посочени седем групи нарушения, описани в заповедта, следва да се произнесе първоинстанционният съд. 

ВАС констатира формираната трайна съдебна практика по този вид спорове, според която незабавното спиране на дейността на ТЕЦ само по себе си води до причиняване на значителни и трудно поправими вреди. Също така споделя изцяло изводите на първостепенния съд относно специфичния характер на производството на дружеството и мястото му в критичната инфраструктура на страната. Дружеството е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. 

От значение в случая е и обстоятелството, че предварителното спиране на дейността на „Брикел“ би довело до спад на нивото на язовир „Розов кладенец“, който е обявен за защитена зона от министъра на околната среда и водите, допълват от ВАС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА