Подбалканският път е затворен за движение

Частично бедствено положение е обявено в пет села в Подбалкана след проливните дъждове, паднали в района през изминалата нощ. Подбалканският път е затворен за движение заради наводнени участъци в района на село Розино.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Нов порой заля Карлово (ВИДЕО)

Стихията е засегнала селата Богдан, Розино, Каравелово, Столетово и Слатина. Най-тежко е положението в Богдан, където река Стряма е излязла от коритото си. По информация на NOVA причината за бедстието е скъсана дига на реката. Има наводнени къщи и магазини. Наложила се е и евакуация на хора, живеещи на улица 2-ра, сред които четири деца и самотни възрастни. Спасен е и човек, заседнал с колата си на моста в селото. 

 

 

“Добрата новина е, че няма пострадали, нито загинали”, зави на брифинг областният управител Ангел Стоев. Към момента отчетените щети са само материални. В село Слатина има 3 разрушени къщи, 1 - в село Богдан и няколко разрушени огради или части от къщи в село Каравелово. Най-тежка остава обстановката в село Богдан, заради разрушените мостове и пътища. Там се провежда спасителна операция. На място са 100 военнослужещи, както и екипи на пожарната и аварийна помощ и превенция. 

“До този момент с хеликоптер са спасени 20 души”, каза още Стоев.

Пострадалите ще бъдат настанени в болницата в Карлово. 

Комисар Николай Николов обясни, че на две места дигите по река Стряма са повредени, но те не представляват допълнителна опасност. По думите му министър Шишков се очаква да пристигне на място, за да направи оглед на щетите. 

Води се разследване от екиши на националната следствена служба. “Екип от следователи води разследване за извършване на престъпление - причиняване на наводнение по непредпазливост”, каза Юлияна Петкова, зам.-директор на НССЛ.

В най-критичните точки работи хеликоптер и ще продължи да работи до светлата част на денонощието, допълни още адмирал Емил Ефтимов и уточни, че има готовност за втори хеликоптер. 

Спряно е движението на влаковете за Бургас в района на Карлово. Гарата в Сопот също е под вода. 

Два спешни медицински екипа от ЦСМП Пловдив са изпратени в Карлово. При необходимост екипите ще оказват неотложна помощ на евакуираните жители в засегнатите от проливните дъждове и наводнени населени места в Карловско. С новите попълнения мобилните екипи в района се удвояват.

Министърът на здравеопазването д-р Асен Медижиев е в постоянен контакт с министъра на отбраната Димитър Стоянов и при нужда медицинската помощ в засегнатите райони ще бъде допълнително подсилена. 

Преляха и Бяла река и Тополица в Копривщица. Голяма част от улиците в ниските части на града са се превърнали в реки.

Към момента няма информация за пострадали хора.

Повечето щети са от Бяла река, чието корито е по-тясно, затова е излязла от него. За да бъде почистено то е необходима тежка техника. Това обаче ще се случи след като дъждът спре. Тепърва предстои общината да направи опис на щетите.

Залети от водата пътища има и на други места в региона. Сред блокираните артерии е и тази за Московец. В селата няма ток и интернет връзка.

ВМЗ-Сопот също е пострадало от проливните дъждове тази нощ. Има наводнени складови помещения и производствени цехове. Електричеството е спряно на производствената част в Сопот, за да не се допусне авария, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията. Заместник-министър Ирина Щонова пътува към завода, за да се запознае на място със ситуацията.

Малко след 14 ч. властите обявиха, че затворен за движение е и проходът "Троян-Кърнаре". Леките автомобили може да преминават през прохода "Шипка", а товарните - през "Хаинбоаз".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.