Вижте как изглеждат хартиената и електронната версия

Над половин метър ще бъде дълга хартиената бюлетина за гласуване, а вече е готова и демоверсията за машинния вот. Зад граница - увеличава се броят на секциите, в които ще се гласува с машини. Все още обаче страната ни очаква разрешение от няколко държави за провеждане на изборите.

СНИМКИ ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО НА БЮЛЕТИНИТЕ ВИЖТЕ ТУК

И в двете бюлетини липсва номер 21, тъй като партията, получила този номер, не е регистрирала кандидатски листи. Общо 6 631 кандидати ще се борят за 240 места в парламента.

Важните срокове - до 17 септември се подават заявления за гласуване по настоящ адрес. Дотогава и хората с увреждания трябва да подадат заявление, за да гласуват с мобилна урна.

Централната избирателна комисия показа демо версията на машината за гласуване. „Абсолютно идентични ще бъдат и електронните бюлетини въведени в машините. Електронните бюлетини ще бъдат на две страници”, каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева от ЦИК.

„Сиела Норма” ще отговаря за софтуера и поддръжката на машините. Официално договор все още не е подписан, но Комисията взе решение за избор на фирмата. „Те имат срок от вземане на решението да инсталират демоверсията на 460 машини, които да бъдат изпратени - 395 в областните управи”, уточни Матева.

От Външното ни министерство поискаха навременни действия от ЦИК за гласуването зад границата.

„На нас ни е необходимо технологично време около 20 дни преди изборите да ни бъдат предоставени както машините, така и бюлетините, и изборните книжа”, каза зам.-председателят на работна група „Избори” в МВнР Калин Анастасов.

„Не виждам да има някакъв фатален проблем, който да ни попречи да спазим това искане”, категоричен е зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

В сравнение с вота през ноември, се увеличава броят на секциите, в които ще се гласува с машини и за това ще бъдат изпратени 120 устройства повече. „Над 525 машини ще бъдат изпратени  в чужбина. В 290 секции ще се гласува с машини, в по-голяма част от тях - с по две”, добави Анастасов.

Общо около 740 секции ще има зад граница, но все още Канада, Германия, Италия и Австрия не са дали разрешение за това. „Очакваме около 120 секции в Обединеното кралство, 77 - в Германия, 165 в Турция, и в Америка около 70”, уточни Анастасов.

От Външното ни министерство припомнят, че отпадане закона на извънредното предложение, няма да може да се гласува с изтекли лични документи зад граница.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.