Това сочат първоначалните данни, събрани при разбиването на групата, съобщават от прокуратурата

Задържан е мъж, за когото има доказателства, че е ръководил групата за трафик на мигранти, замесена в катастрофата между патрулка и автобус в Бургас. При сблъсъка загинаха двама полицаи. Това съобщиха от прокуратурата в Пловдив на брифинг във вторник.

Шофьорът на автобуса, убил полицаите в Бургас, е пълнолетен

Каналът е управляван от 30-годишен сирийски гражданин, живеещ в Града под тепетата, казаха още от държавното обвинение. Той имал разрешение да пребивава у нас. Официално е служител на изпълнителна длъжност в голямо дружество в Пловдив. Мъжът поддържал постоянна връка с двама души, живеещи в Истанбул. Когато се съберат повече хора, които искат да преминат нелегално границата на страната, човекът от Турция се свързвал със сириеца у нас. Той пък звънял на на други няколко души от Харманли, Средец и Хасково, които му осигуряват автомобили и шофьори. Те са случайно набелязани чужденци, но имало и българи. Те взимат нелегалните мигранти и се отправят към вътрешността на България. Престоявали в Пловдив и продължавали пътя си към Западна Европа.

Цената на такъв "превоз" била около 3000 евро на човек. парите се превеждали по сметки на сириеца, живеещ в Пловдив. Впоследствие той ги разпределял между всички участници в схемата, обясниха още от прокуратурата.

НЕИЗЛЪЧВАНИ КАДРИ: Арестите в първите минути след фаталния сблъсък в Бургас (ВИДЕО+СНИМКИ)

При акцията по разбиването на канала са задържани общо 12 души. Сред тях има двама или трима чужденци със статут на постоянно пребиваващи у нас, а останалите са българи. Арестите са извършени в Харманли, Хасково, Средец и Пловдив. Претърсвания са извършвани и в област Бургас.

В Средец са открити са и 22-ма мигранти. Двама от тях били в дома на един от каналджиите, а останалите - в гориста месност наблизо.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.