Политикът каза, че ДБ заема проевропейска и антикремълска позиция

„Позицията на нашата политическа сила е следната: ние имаме няколко приоритета и сме готови да разговаряме с всеки по тях. Първият е войната в Украйна. Заемаме проевропейската и антикремълска позиция. Вторият приоритет е върховенство на закона, а третият - фискален разум”. Това коментира Георги Ганев от „Демократична България” в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Мая Манолова: ГЕРБ и посолските партии са на стъпка от въвличането на България във война

Според него политиката е неудобно място. „Не можеш да работиш само с хора, които ти харесват и с които идеологически се родееш. Към момента няма данни, които да показват България да навлиза в криза. Инфлацията не означава непременно, че икономиката е в криза. Няма индикации за реална икономическа криза. Говоря за спад в производството и увеличение на безработицата. Инфлацията, разбира се, продължава да е висока. Битовите потребители на ел. енергия не са видели почти никакво увеличение на цената на тока. Смятам, че регулатор не трябва да има, трябва да има свободни цени”, коментира още Ганев.

„Определянето на тавани на цените не е добра политика. Основните мерки срещу инфлацията вече са взети. Паричната политика не е в София, а във Франкфурт и Вашингтон. Съответно централните банки на еврозоната и САЩ вече започнаха да вдигат лихвата, което е единствената възможна политика против инфлацията. Другите са невъзможни”, каза Ганев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.