По думите му истински абсурд е таванът на цените на тока

Изборите не са променили положително очакванията за икономическата ситуация. Няма позитивни сигнали. Истински абсурд е таванът на цените на тока. Служебните министри ще се окажат с единия крак в затвора, защото трябва да престъпят закона, за да решат проблемите. Това каза за "Твоят ден" Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

"Разходите в ТЕЦ, ВЕЦ и соларните инсталации са различни, не може да струва едни и същи пари. Пазарна икономика вече няма. Цените на тока се формират на измислени борси с измислени търговци. Мерките нямат нищо общо с истината", смята той. 

Манолов, КТ „Подкрепа”: Притеснява ме, че договорът с „Газпром” е при условия „вземи или плати”

По думите му, ако е било наредено "от господари" да има редовно правителство, ще има, иначе ще се управляваме от служебно. "Всичко, което ни се случва, е в края на годината, когато се приема за бюджета за следващата. Тазгодишният можеше да бъде актуализиран, но очевидно тази възможност е прескочена. Ако не бъде избран редовен кабинет, няма да има орган, който да решава важните задачи. Тогава по закон ще разходваме 1/12 от бюджета за предходната година", подчерта Манолов. 

Според него българската икономика е тясно свързана с европейските и рецесиите няма как да не се случат и тук. "Съсипването на европейската икономика е факт. Така няма как да ни подмине, ще бъдем част от всичко това. Много се забавихме с компенсациите, икономиката компенсира разходите с увеличение на цените. Не е добре, че страната поема толкова дългове, но не е и драма. Време е да се помисли за финансиране изцяло на образование, здравеопазване и пенсионна система", коментира президентът на КТ "Подкрепа".

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.