Социолог: Много малко вероятно е у нас да е сложен взрива за Кримския мост

Не бива да допускаме да ни бъдат вменени вини, нито идентичността ни да бъде подменена. Не трябва да позволяваме да ни бъде внушено, че сме терористична държава или съучастник в разрушителни действия. Политическата криза у нас ни прави мишена за хибридни атаки. Така коментира културният антрополог Харалан Александров за „Твоят ден” твърденията, че взривът, с който бе разрушен част от моста, водещ от Русия към Крим, е поставен в България. 

За него хората избират от какво да се страхуват. "Избирахме да се боим от по-малко драматични неща, за които виждат решение. В последните дни се виждат завишени трева на тревожност и паника, заради опасенията от замесване в конфликта. Мостът е и една метафора - колко много взривени мостове има между нас", смята той. И допълни, че е нужна по-твърда позиция по отношение на войната в Украйна.

Българската прокуратура проверява данните за взрива на Кримския мост

Според социолога Кольо Колев това, че товарът е тръгнал от България, не значи, че тук е сложено взривно вещество, много малко вероятно е. 

По думите му коалиции се правят не срещу някого, а за решаване на проблемите на страната. "Има безумни внушения накъде е нашата ориентация. Ние сме тук, няма да ходим наникъде. Затова трябва да утвърдим максимално добри отношения с всички съседски страни. Трябва да даваме шанс на мира, да търсим пътеки", призова той. И допълни, че ако се сформира експертен кабинет, той трябва да има политическа подкрепа. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.