При инцидента няма пострадали

С над 2 промила алкохол. Полицай бе заловен да шофира пиян в село Горна Гращица край Кюстендил, но не при случайна проверка, а след катастрофа, предизвикана от самия него. За щастие пострадали няма, служителят на реда също е добре.

Хванаха пожарникар, седнал зад волана с 1,7 промила

Полицаят е трябвало да пропусне идващия от дясно на нерегулирано кръстовище, който е бил с предимство, но не го е направил. Последвал е удар, при който щетите по двата автомобила са много сериозни. Темата в „Здравей, България” коментираха районният прокурор на Кюстендил Албена Разсолкова и зам.-районният прокурор Галина Димитрова.

Хванаха служител на ГДБОП да шофира дрогиран

Дежурният по това време прокурор Разсолкова уточни, че дрегерът е показал 2.07 промила алкохол в кръвта на полицая. Той е служител на Районното управление на МВР в град Бобов дол. Първоначално провинилият се водач е бил задържан за срок до 24 часа, а по-късно мярката е удължена до 72 часа. Привлечен е като обвиняем. Прокуратурата ще поиска задържането му под стража. По думите на прокурора полицаят е бил в извънработно време, но е носел униформа. 

По свидетелски показания става ясно, че полицаят е присъствал на тъжен помен в Горна Гращица - селото, край което е катастрофирал. Това заяви зам.-районният прокурор на Кюстендил Галина Димитрова.

От синдикалната федерация на служителите на МВР са категорични, че вината за пияни полицаи зад волана е на политическата система у нас.

“Лош подбор, нарушено кариерно развитие, липса на истинска реформа, едни полюции, представяни за реформа. Как бяха изгонени хора 2015 година от системата, как колегите бяха държани на 640 лева основна заплата, това са причините. Ние не приемаме по никакъв начин отговорността за тези случаи да се свежда до служителите”, смята Илия Кузманов от Синдикална федерация на служителите на МВР.

Експертите са категорични, че всички вратички в закона, които позволяват на шофьори да се измъкват без наказания след употреба на алкохол трябва да бъдат затворени.

“Кръвната проба задължително трябва да се взима, само че не съм специалист, не мога да си представя как насила може да бъде взета кръв от човек, но наистина тя трябва да е задължителна”, категоричен е Кузманов. 

А според Тенчо Тенев отказ за проба за алкохол и наркотици трябва да бъде подсъдим акт.  

От синдиката на МВР настояха за незабавен консенсус между политическите партии за смислена реформа в системата, която да е с времеви период на изпълнение не по-малък от 6 години. 

Повече по темата гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.