Селото е известно най-вече с това, че там е открито най-голямото тракийско сребърно съкровище

Когато чуем за село Рогозен, веднага си представяме най-голямото тракийско съкровище, което е открито там преди 36 години. То съдържа цели 165 сребърни съда с позлата. Оказва се обаче, че Рогозен е още по-богато на история и традиции.

Близо 300 души от страната пристигат в селото, за да участват в третото издание на Националния фолклорен фестивал, чийто традиционен домакин е точно Рогозен. За него днес пристигат състави от читалища, които ще представят богатството на българския фолклор.

Петинка Пенчева е един от участниците във фестивала, а съдбата я държи здраво свързана с традициите на селото. Омъжила се тук, където е родена баба ѝ. Така години наред учила местните народни песни, но и слушала автентични разкази за намирането на съкровището.

„Лично от съпругата на мъжа, открил съкровището. Тя разказваше, че докато с него са орали в нивата, случайно ралото се закачило. Излезли са паничките, които жената е взела в един кашон и дълго време не е знаела за какво може да ѝ послужат. Дори е слагала на пиленцата да пият водичка в една от тези панички”, сподели Петинка. 

Красимир Въльовски пък бил сред очевидците при изваждането на втория дял от съкровището.

Сега мястото, където е намерена уникалната находка, е обрасло с бурени. Хората, които са го открили, отдавна не са сред живите и домът им е пуст, но всички тук ги споменават с добро. Съкровището е във врачанския музей, но хората от Рогозен си знаят, че то е и тяхно.

Затова то грее и от афиша на Националния фолклорен фестивал, а типичните за тракийското изкуство силно стилизирани растителни орнаменти и сега са част от националната носия на участниците. Близо 300 изпълнители от цялата страна ще покажат цялата красота на българския фолклор, защото според тях той също е съкровище, което трябва да пазим.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.