Откриха изложбата „Средновековният храм – лечебница на душата и тялото“ в Пловдив

Разходка в Средновековието показва как е живял и от какво е боледувал човекът тогава. С какви упойки са се извършвали операциите и кои са били любимите сладки на император Фридрих Втори Барбадоса. Всичко това разказва колегата Илиян Велков, който посети изложбата „Средновековният храм – лечебница на душата и тялото“ в Пловдив.

Според проф. д-р Мариана Мурджева се показват различни предмети от средновековния храм и начините на лечение. "За да се извърши обикновена хирургична интервенция пациентите са приемали отвари от лечебни растения с халюциногенни свойства. Така се е потискала за кратко болката, като вид упойка. В изложбата има рисунки на такива растения", проф. д-р Георги Томов от Музея на медицината. 

Културологът Петя Крушева пък споделя, че през Средновековието разбирането за здравословна храна сочело, че здравето се определяло от баланса между четирите течности у човека и всяка храна повишава или намалява този баланс. "А любимите сладки на Фридрих Втори Барбадоса са се наричали еротични. Пикантните сосове и сирената са били характерни за Латинската империя", обясни тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.