Няма данни майката да се е интересувала от състоянието на детето

Обявиха причината за смъртта на 2-годишното дете, което беше прието в болница в Пловдив на 23 септември. То издъхна в понеделник вследствие на тежка черепно-мозъчна травма с оток и вклиняване на мозъка. Това обявиха от прокуратурата в града под тепетата.

Почина малтретираното в Пловдив бебе

Делото за смъртта на детето ще бъде изпратено в Окръжната прокуратура. Обвинението ще бъде за причинена смърт по непредпазливост вследствие на умишлено причинена тежка телесна повреда. По случая беше задържана осиновителката на момиченцето.

Според прокуратурата внезапни проверки на отдел "Закрила на детето" установили, че за детето са полагани добри грижи. Личният му лекар е потвърдил, че не е установявал травматични увреждания по него. Няма данни майката да е живяла с някого в жилището. 

Оставиха в ареста осиновителката на малтретираното в Пловдив бебе

Все още не са готови резултатите от съдебно-медицинската експертиза. Тя ще бъде направена на базата на извършена аутопсия.

Майката не се е признала за виновна и отказва да даде обяснения за това какво се е случило с момиченцето. Няма данни да се е интересувала от състоянието на детето след постъпването му в болница.

По делото вече са разпитани много свидетели. Съдебно-психиатричната експертиза казва, че майката е вменяема и може да носи наказателна отговорност. Ако бъде призната за виновна, може да лежи в затвора до 12 години, казаха още от прокуратурата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.