Лечение на фрактури при остеопороза

Най-честите последствия от една нелекувана и недиагностицирана остеопороза са фрактурите на прешлените. Как се укрепва сърцевината на прешлена?

Според д-р Асен Цеков, неврохирург от МБАЛ "Токуда" проучване сочи, че на всеки 22 секунди пациент с остеопороза получава фрактура на прешлен. "Средно 10 от 1000 болни получават фрактурите. Едва 1/3 от тях са диагностицирани и другите не стигат до болнично лечение. Болката е сякаш някой те пронизва с нож в гръбнака", сподели той.

Как да се храним за здрави кости

По думите му ако болката продължи повече от 4 седмици, това е ясен критерий, че трябва да се потърси специалист. "Вертебропластика и кифопластика са практиките за укрепване на прешлена. Остеопорозата го прави на дупки, с времето поддава и се смачква. След като не е симетрично правилен, можем под рентгенов контрол, да се достигне до счупеното и да се постави костен цимент - за да обезболи и възстанови стабилността на гръбнака. Над 95% от пациентите вече не усещат болка веднага след събуждане. Можем да направим толкова прешлена наведнъж, колкото трябва", разкри д-р Цеков.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.