Борисов опита да подаде ръка, но някои формации я отхвърлиха

Парламент на кръстопът. Партиите вече имат нови очаквания за съставяне на редовно правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подаде ръка към останалите, но някои я отхвърлиха. В ефира на NOVA Стефан Янев обяви стратегията си, ако „Български възход” получи третия мандат от президента.

„Трябва да се благодари на президента Радев, че проявява мъдрост и добронамереност да състави правителство Може да се направи такова с кратък мандат - до лятото или до местните избори”, заяви Борисов.

Борисов: Трябва да се състави кабинет с кратък мандат

Той не изключва вариант за правителство не с първия, а с третия мандат, ако той отиде при „Български възход”.

„Всяка дума, казана вповече, разваля магията на това да стигнем до общ резултат”, коментира лидерът на ГЕРБ.

Пред NOVA Стефан Янев загатна за стратегия, ако получи третия мандат.

„Когато се търси кабинет, който трябва да преведе страната през серията от кризи, той вероятно трябва да бъде максимално компромисен и приет от партиите. Този разговор е нормален и той може да роди нормалното мнозинство, което аз наричам „мнозинство 160+”, заяви лидерът на „Български възход”.

Стефан Янев: Тонът в НС се промени, диалогът между партиите започна

Той бил готов с имена на министри от останалите партии. Отправи поглед и към премиерския пост, но подчерта, че сега не е моментът да се самопредлага. 

И въпреки подадената ръка от Борисов към останалите партии, ПП и БСП остават непреклонни. Кирил Петков отбеляза, че няма как формацията му да подкрепи кабинет, в който ГЕРБ участва.

„Ние вярваме, че може да се състави правителство, но не вярваме на г-н Борисов. Пошегувах се, че се прави на добрия Дядо Мраз”, коментира от своя страна Корнелия Нинова.

За „Демократична България” съставянето на кабинет около ГЕРБ не е опция. Вторият мандат обаче остава реалистичен вариант.

БСП и ГЕРБ разговаряха по бюджетните параметри

„Ще приканим колегите от ПП за малко по-задълбочен разговор по тази тема. Третият мандат ще бъде сериозен риск да видим повторение на формулата „Беров” – да има един мадатоносител, но да не е ясно кой всъщност стои зад кабинета”, заяви Христо Иванов.

От „Възраждане” остават твърдо против подкрепа за който и да е мандатоносител, освен тях.

От ДПС днес не коментираха темата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.