По думите му няма основания Демерджиев да подаде оставка, а ЕС трябва да помага да пазим границите си

През последните години БСП претърпя много удари. Тежко е разбита и разлюляна. Партията изгуби интегритет и капацитет да бъде водеща политическа сила. Един от мотивите ми да напусна БСП беше коалицията с ПП. Това заяви за "На Фокус" бившият вътрешен министър Михаил Миков.

"БСП може да участва след години в друг тип ляво обединение. Пътят, по който се върви, чертаят посоката пред левицата. Лявото ще премине през роене, а след това ще има обединение, в което ще участвам", отбеляза Миков. 

По думите му ЕС трябва да оказва съдействие за опазване на границите. "Нашите момчета не може с гърди да бранят границите, а холандците да ни казват, че не сме готови за Шенген. Политиката "граници" трябва да е европейска отговорност. Много неща не са ни както трябва. Европа може да достави страхотно оборудване, ако го поиска. Бежанците не искат да идват в България, а само да преминат. Няма основания министър Демерджиев да подаде оставка. Той обаче трябва да тръгне да обикаля в Европа, за да се разбере, че нашата граница е европейска и не може да продължаваме да я пазим, след като не ни приемат в Шенген, с цената на живота на български полицаи", коментира той. 

Как се охранява границата ни и има ли мигрантски бум у нас

Според него когато той е бил министър не е имало такъв сериозен мигрантски натиск. "2010-11 година приключи изграждането на капацитета на границата. Не успяхме единно като държава да поставим ясно изискванията си пред Европа и да разобличим лицемерието на европейските политици", подчерта Миков. И допълни, че когато масово се сменят началници в МВР това не е разчистване заради нещо конкретно.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.