„Мандат на ГЕРБ няма да подкрепим, ще участваме в разговори с ПП”, обяви лидерът на БСП

Пети консултации при президента Румен Радев преди връчването на първия мандат. Представителите на БСП обсъдиха с държавния глава възможностите за съставяне на кабинет и промени в бюджета. Този път се стигна и до спорове на тема изтребители. 

„Пред този парламент стоят много неотложни задачи, най-важната от тях е съставяне на редовно правителство, което да поеме отговорност. БСП е партия с дългогодишни традиции и опит и в парламентаризма, и в управлението на страната. Те могат да бъдат полезни в тази сложна ситуация”, каза Радев.

„Времето, което дадохте на партиите за преговори, е загубено. Няма резултат от преговори, ако изобщо се водят такива, за съставяне на правителство”, смята лидерът на левицата Корнелия Нинова. Сериозни разговори, по думите ѝ, не се водят, а първата политическа сила демонстрирала непоследователност в посланията.


Нинова е на мнение, че реални разговори и срещи за съставяне на кабинет ще започнат след връчването на първия мандат. Според БСП колкото по-бързо това се случи, толкова по-реална е възможността да започнат сериозни разговори за правителство.

Радев отговори, че времето за диалог между партиите не е загубено и подчерта: „Конституцията не ограничава президента в срокове за мандатите. Аз три пъти връчих мандата на БСП и три пъти БСП не успя да състави правителство. Това е сложна тема”, допълни държавният глава.

Ако не бъде съставен кабинет, според Радев, парламентът трябва да бъде разпуснат края на ноември - началото на декември. „Това означава да кажете кои закони няма да бъдат приети и още едно нещо важно - до два месеца от разпускането трябват избори. Това означава вот в края на януари или началото на февруари”, уточни той.

Нинова обяви, че искат да имат редовно правителство, но беше категорична: „Ние първи мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. Вторият мандат на ПП, ако ни поканят на разговори, ще участваме. С тях постигнахме добри неща в правителството”, допълни лидерът на БСП.

БСП поиска пред президента нов бюджет за следващата година, а ако нямало такъв, щели да предложат корекции на тазгодишния между първо и второ четене.

„Този бюджет вече не е актуален”, посочи Нинова. Радев обаче отговори: „Това е вашият бюджет. Служебното правителство реално прилага и удължава бюджета, който вие приехте като управление на страната. Усеща се желанието за предизборно наддаване”, смята президентът. Лидерът на БСП добави: „Вие ни дайте бюджет, тогава вече ще имате правото да изисквате от партиите”.  

Спор за пари между президента и БСП имаше и за вземането на допълнителни изтребители на лизинг - Gripen или други, за които се водят преговори в момента. Тези самолети трябва да помогнат на страната ни, докато у нас пристигнат поръчаните F-16 блок 70. От левицата обаче не смятат, че този разход е необходим в момента.

„Сега не е моментът да има такива харчове. Предпочитаме тези пари да отидат за социална политика”, е мнението на Нинова. Държавният глава отвърна: „Това не са наши, а ваши предложения. Служебното правителство ясно обяви, че в сферата на сигурността, отбраната и не само ще има пълна приемственост”. 

Последва и нова размяна на реплики. „Казвате, че нашето правителство е одобрило тези проекти. Правителство без четири гласа - министрите на БСП”, коментира Нинова. Радев каза: „Това донякъде обяснява и защо правителството не успя да удържи властта. Но това е друга тема”, посочи президентът.

Коментар на Нинова след срещата при Радев

След консултацията при президента Нинова препотвърди позицията си, че ще участват в разговори за правителство с „Продължаваме Промяната”, ако получат покана. Посочи още, че кабинет на ГЕРБ, ДПС или „Възраждане” БСП няма да подкрепи.

„Смятаме, че може да има правителство. Но смятаме, че реалните, истинските преговори ще започнат след връчване на първия мандат. Досега преговори за правителство не сме видели. Партиите в парламента се срещаме, но говорим за бюджета и законите по Плана за възстановяване”, уточни лидерът на левицата.

Нинова посочи, че президентът не е казал пред тях на кого смята да връчи третия мандат. „Ако ни го връчи на нас, ще видите какво ще направим. Но ще положим усилия да има кабинет. Това е изключително важно в кризата. Ако го получим, бихме поставили няколко национални приоритета за преговори и ще държим на социалната политика”, допълни тя.

Коментар тя направи и за това как е протекъл разговора с държавния глава: „Тонът му не беше остър, но имаше теми, по които бяхме на различни позиции - самолетите. Не смятаме, че в този момент трябва да се дават пари за самолети, било то F-16 или Gripen. И, да, тук имаше по-остри реплики”, обясни тя.

Нинова отчете промяна в позицията на президента и на служебното правителство - Радев уверил, че кабинетът „Донев” ще помисли за увеличаване на минималната работна заплата, което било отдавна искано от БСП. Това от партията отчитат като добър резултат от срещата.


Държавният глава вече се срещна с ГЕРБ, „Продължаваме Промяната”, ДПС и „Възраждане”. Той обяви, че ще даде достатъчно време на депутатите, за да могат да гласуват неотложни промени в законодателството, но и за да опитат да постигнат консенсус за съставяне на редовно правителство.

Според Конституцията президентът трябва да връчи първия мандат на най-голямата партия – в случая ГЕРБ, а втория – на „Продължаваме Промяната”. В кого би попаднала третата папка, ако се стигне до нея, Радев все още не е коментирал.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.