Синдикати на МВР излизат с искания и плашат с протести

Преследването между бус с мигранти и полицаи от днес отново отвори темата за проблемите в МВР и в подготовката на служителите на реда. А синдикати обявиха, че чашата е преляла и излизат с нови искания.

Синдикати в МВР обявиха, че в началото на декември ще изготвят конкретни искания, които да решат проблема с оборудването на полицейските служители.

По думите им средствата за принудително спиране на превозни средства са крайно недостатъчни, а на места дори липсват.

Този път обаче ще поставят и краен срок, в който исканията им да бъдат изпълнени. И ако той не бъде спазен - ще последват протести и искания за оставки на ръководството.

Гонка между полицаи и бус с мигранти завърши с катастрофа (ОБЗОР)

Гонката между буса с мигранти и полицията показва не само тежка симптоматика в подготовката на полицаите в системата, а и проблем в управлението, смята бившият заместник-ректор в Академията на МВР - доцент Милен Иванов.  

„Ние винаги сме свикнали да търсим вината в обикновения полицай, но за съжаление вината обикновено е в този, който управлява операцията”, каза доц. Милен Иванов от Русенския университет „Ангел Кънчев”.

Действията на униформените показват няколко възможни тактики - да свърши горивото на буса, или да търсят подходящо място, за да го спрат принудително. Опасно би било обаче, ако се допусне превозното средство да влезе в града.

„В случая, ако полицейските служители са разполагали с въпросните шипове, за да спрат движението на автомобила, това е най-печелившата тактика при всички случаи. Едва ли в областната дирекция в София, в цялата дирекция, нямат устройства тип шипове”, смята доц. Иванов.

Преди по-малко от 3 месеца, патрулка с двама полицаи препречи пътя на автобус с мигранти в Бургас. Униформените - Атанас Градев и Йордан Илиев - загинаха на място. И тогава, и сега  полицаите не са имали ленти с шипове.

„Оборудване за този вид спиране в МВР липсва”, обясни Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

От там обявиха, че ще предприемат ответни действия.

„Чашата на нашето търпение е преляла. Този път вече няма да чакаме дълго, 4 живота и 1 колега, който се бори за него - вече е твърде висока цена за нас и ние вече не я приемаме”, заяви Кузманов.

В началото на декември ще бъдат изготвени конкретни искания с краен срок.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.