По думите ѝ най-голямата опозиционна партия в РСМ прави платформата си върху отрицанието на договора за приятелство с България

Стрелба с оръжие срещу българския клуб „Цар Борис III” в Охрид. По неофициална информация срещу клуба е стреляно с пистолет от преминаващ автомобил. Нападението е станало около 21:00 ч. в сряда. При инцидента няма пострадали. 

"Това е израз на много висока степен на напрежение в Северна Македония, то тлее от много години и се подклажда периодично съвсем целенасочено. Това заяви Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външна политика, за "Твоят ден". И прогнозира, че подобни провокации ще продължат и от двете страни.

Стрелба срещу българския клуб в Охрид (ОБЗОР)

По думите ѝ най-голямата опозиционна партия в РСМ прави платформата си върху отрицанието на договора за приятелство с България и Преспанското споразумение с Гърция. "Повече от 2-годишното вето също е една от причините за напрежението. Направихме голям пробив през юли, когато ЕС прие нашите условия по отношение на РСМ. Оттук нататък нашите очаквания са част от отношенията на ЕС със Скопие", обясни тя. 

Според нея българският клуб е платен от частни лица, а там част от българската общност е намерила дом. "Това не е българска държавна институция. Такава ще бъде открита днес в Скопие - Български културно-информационен център. Когато частни лица решават да провокират македонската страна създавайки институции там, това се превръща в проблем и на България. Не бива обаче да се счита нито за наша, нито за тяхна държавна политика", посочи Чернева.

Относно приемането ни в Шенген тя каза, че Нидерландия, Швеция и Австрия са изразили резерви. "Основната причина е фактът, че в България няма знаци за воля за борба с корупцията и осигуряване на границите", подчерта тя.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.