Според нея нулевото ДДС за хляба и отстъпката за гориво нямаха никакъв ефект върху хората

Нулевият ДДС за брашното и хляба няма никакъв ефект върху потребителите, а само върху производителите, това са 100 млн. лева. 25-те стотинки на литър гориво са още 150 млн. Те натовариха бюджета, но нямаше никакъв ефект върху хората, това са неправилни решения. Само 3,6% от българите могат да си плащат сметките. 40% въобще не могат. Това заяви за "Твоят ден" икономистът Мика Зайкова.

Тя призова партиите да се стегнат и да съставят редовно правителство, което да си направи бюджет. "Служебният кабинет всичко да им направи и да си бие камшика и после кой ще отговаря за това? Те няма как да формират разходи и политики. Не президентът им е виновен, че има служебно правителство, депутатите не мислят за проблемите на хората, а си гледат собствените джобове", подчерта тя. И посочи, че е нужна строга диференциация кой има нужда от компенсации.

Зайкова: Инфлацията за продуктите от първа необходимост е между 40 и 50%

Според икономиста Михаил Кръстев няма как парламентът да задължи служебният кабинет да внесе бюджет. "Декларацията им е пожелателна, но не трябва да очакваме, че служебното правителство ще промени решението си. Ако внесат нов бюджет, служебните министри ще носят отговорност за свръхразходите, които депутатите гласуват. Това ще е предизборен бюджет", смята той.

По думите му България няма да остане на студено, защото все още сме енергиен лидер на Балканите. "Планът за възстановяване значи енергийна реформа за България, която обаче може да е контрапродуктивна", предупреди икономистът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.