За разходите при злополуки с незастраховани автомобили ще се плаща по 12.50 лв.

Задава се поскъпване на застраховката "Гражданската отговорност" при автомобилите от догодина. Прогнозата е на бранша. Новината идва на фона на решението на Комисията за финансов надзор от първи януари застрахователите да плащат на Фонда повече.

В Гаранцинния фонд вече ще влизат по 16 лв. за всяко превозно средство, което има сключена застраховка "Гражданска отговорност". Парите ще се дават от застрахователите по две пера. Първото е за обезпечаване на клиенти при фалиране на застраховател - вноската става 3,50 лв. на полица.

А за разходите при злополуки с незастраховани автомобили ще се плаща по 12.50 лв. за всеки застрахован автомобил. И въпреки че общо поскъпването е с 3 лв., от бранша прогнозират, че полиците за крайния клиент ще се вдигнат с повече - заради инфлацията и повишените разходи.

"Фонда за незастраховани моторни превозни средства" - от 9,50 лв. на 12.50 лв. за всеки застрахован автомобил. "Обезпечителен фонд" - от 2,50 лв. на 3,50 лв. за всяко застраховано превозно средство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.