Митрополит Николай предложи помощ за преодоляване на възникналите противоречия

Пловдивският митрополит Николай приветства председателя на Отдела за външни църковни отношения на Руската православна църква волоколамския митрополит Антоний при пристигането му в града под тепетата, съобщи bg-patriarshia.bg.

„Който идва в името Христово, винаги е добре дошъл и понеже Вие идвате в Неговото име, имате гостоприемството ни като наш скъп гост”, каза дядо Николай на руския гост.

В същото време той не подмина и войната на Русия в Украйна. Говорейки за нея митрополит Николай се опита да търси и канонични причини. „Няколко години преди това (нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. – б.р.) православният свят беше смутен от един междуцърковен спор за юрисдикция. Макар и да изглежда като административен въпрос, всеки спор за църковна юрисдикция всъщност е спор за душите и разкъсва душите на православните християни”, каза пловдивският владика и изтъкна, че църковните спорове не бива да бъдат решавани със светски методи.

Митрофанова на литургия в Руската църква, протестиращи блокираха храма (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ние сме православни християни и сраженията, които се водят в земите, за чието покръстване нашите предшественици, епископи и свещенослужители от България са вложили още през 10-ти и следващите векове животите и душите си, са битка, която се води вътре в нашите сърца. Тялото Христово страда поради тази братоубийствена война, всички страдаме, сигурни сме, че страдате и вие”, заяви пловдивският владика.

Той заяви на руския си гост, че войната в Украйна има трансцедентен конфликт.

„С две думи, досточтими Владико, мисля и изповядвам гласно, че от гледна точка на нас, православните, конфликтът между Русия и Украйна започна като междуцърковен спор за юрисдикция, в който постепенно бяха въвлечени в повече или по-малка степен всички останали православни църкви. Това е ненужно и опасно. Ние нямаме право да допускаме един конфликт между два православни народа да се разпростира като пожар върху цялата вселенска православна църква. Напротив, вселенското православие е длъжно да помогне всячески за разрешаване на конфликта. Но, така или иначе, моето мнение е, че военният конфликт между вашите страни в момента е пряко следствие от предхождащия го трансцедентен конфликт. Докато не бъде отстранена причината, няма да бъде поправено следствието”, каза пловдивския митрополит.

„Времето за дипломация изтече. Застрашено е самото тяло на Светата Православна Църква”, обясни той.

В словото си пловдивският митрополит изтъкна, че епархията в града под тепетата е неразделна и неделима част от Българската православна църква - една от най-древните автокефални църкви на православния свят - първородна дъщеря на Вселенската патриаршия.

Като изтъкна "дълбоките исторически връзки на взаимопомощ и солидарност между българската и руската църква", Николай припомни, че разпространението на кирилицата започва от българските земи.

„Ние, кръстените от Свети Патриарх Фотий и попили Словото Божие лично от учениците на Светите равноапостолни Кирил и Методий, когато е дошло времето и Бог е промислил, сме пренесли и предали даруваното ни съкровище на православната вяра първо към Киев, а оттам и към необятните земи на Изток”, разказа дядо Николай историята на Българската православна църква и от къде тръгва разпространението на глаголицата.

Припомняме, през 2017-та и през 2021 г. руският президент Владимир Путин поздравява  македонците за празника на Св. Св. Кирил и Методий като каза, че кирилометодиевата писменост е дошла от македонските земи.

Путин към Георге Иванов: Славянската писменост идва от македонската земя

Митрополит Николай не подмина и помощта от Русия в исторически план. „На всяка литургия в нашите църкви ние се молим Господ Иисус Христос да помене в Своето Царство император Александър II и всички войни, павших на поле брани за веру и освобождения отечества нашего. Едва ли има друга православна автокефална църква, която по толкова недвусмислен начин да изразява признателността си към Вашата църква, Вашия народ и Вашата страна. Това, държа да отбележа, не е израз на раболепие, а е проява на братска любов в Христа, която, надяваме се, делата ще покажат, че е взаимна”, каза митрополит Николай.

Той предложи помощ за „преодоляване на възникналите противоречия. Вярвам, че докато не бъдат излекувани раните върху Църквата, няма да бъде преодолян конфликта между народите”. Поздравявайки задочно руския патриарх Кирил той подари икона на Свети Климент Охридски, чийто празник по Юлианския календар е днес (8 декември).

„Надявам се, че ще намерите за нея достойно място, откъдето този български светец, създал азбуката „кирилица“, на която днес и вие пишете, ще ви припомня, че мисионерското дело, тръгнало от България преди повече от 10 века и християнизирало света до Камчатка е толкова победно, защото е било извършено с любов, а не с меч”, допълни пловдивският митрополит Николай.

Депутатите от ГЕРБ с декларация към Светия Синод

По-рано депутатите от ГЕРБ прочетоха декларация в парламента към Светия Синод. В нея те питат дошло ли е времето за евхаристийно общуване с Украинската църква и се обявават срещу посещението на руския дипломатически митрополит.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.