Такъв ангажмент пое Общинският съвет в града под тепетата

Общински съветници от всички политически сили в Пловдив обещаха на украинските бежанци да останат във "Втори дом" до приключване на войната в Украйна.

Правната комисия към Общински съвет - Пловдив реши да върне за допълнителни становища инвестиционното намерение за превръщането на бежанския център "Втори дом" в града в частна болница.

Съветниците поискаха анализи за необходимостта от още едно здравно заведение в града и за възможността за публично-частно партньорство за изграждането на такова. На заседанието присъстваха представители на украинските бежанци, които по-рано днес бяха изразили намерение за протест, но решиха да изслушат съветниците. Всички политически сили и ръководството на общинската администрация бяха категорични, че каквото и да е разпореждането с общинския имот на бившата Белодробна болница, бежанците да останат там до приключването на войната в Украйна.

Пред журналисти Наталия Елис от фондация „Подкрепа и възстановяване на Украйна", която координира настаняването на бежанци в Пловдив, коментира, че все още е притеснена за съдбата на настанените във "Втори дом". Причината е, че при превръщането на сградата в бежански център е записано, че тя се предоставя до приключване на временната защита или до декември 2022 г., "което от двете настъпи първо". Това, по думите на Елис, означава, че общината може да спре изхранването, парното и тока от 1 януари и "ние ще сме като в Мариупол". Заместник-кметът по здравеопазване Анести Тимчев коментира, че относно това решение ще се направи корекция и ще се премахне текстът за края на годината, като остане само условието - до приключване на войната.

В момента в центъра живеят 148 души, от които 52 са деца. "Втори дом" е център за временно настаняване, където се подслоняват пристигналите от Украйна бежанци, докато си намерят работа, научат езика и излязат на свободен наем. Представители на украинската общност ще присъстват на сесията на Общинския съвет на 19 декември, за да разберат какво ще се случи с настаняването им.

Повечето украински бежанци са напуснали фургоните в Елхово и са заминали за Румъния

В инвестиционното намерение, внесено в Общината от частната пловдивска Многопрофилна болница за активно лечение "Света Каридад" преди дни, е записано, че теренът на бившата общинска Белодробна болница в район "Тракия" ще се отдаде безвъзмездно за 30 години, за да бъде изградено здравно заведение. На правната комисия общински съветници попитаха кое налага спешното приемане на това предложение, има ли анализ за необходимостта от още едно лечебно заведение в Пловдив при наличието на 43, защо се бърза предложението да бъде прието без търг и конкурс за терена, както и защо не е предвидено обществено обсъждане. Тук мирише на корупция, защото инвестиционни намерения стоят с години в администрацията, а това влиза за пет дни в Общински съвет, коментира независимият общински съветник Слави Георгиев.

Анести Тимчев отговори, че Общината е водила разговори с различни институции и не е успяла да привлече финансиране за терена. Кое е лошото в това, че частният инвеститор е готов да вложи 30 милиона лева и да използва сградите и имота, който ще остане на общината, попита Тимчев. Той посочи, че ще се изгради център за рехабилитация, хоспис и аптека. „Гласувайте го както искате, защото ние не можем да вземем решение без решение на Общинския съвет“, допълни заместник-кметът. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ирина Шопова, БТА