През 2022 г. прекъснахме зависимостта си от руски газ донякъде и се направи опит за диверсифицира на ядреното гориво, каза той

Дори да имаме само свързаност с турската газова инфраструктура, е не купуваме газ, не може да е случайност, че договорът с "Боташ" бе подписан след като стана ясно, че в Турция ще има газов хъб с руски газ. Няма как да не бъдем скептични дали това няма да е ново трасе за техния газ. Русия спря "Северен поток" и увеличава продажбите си на втечнен газ. Никой не може да даде по-добра цена от тях. Това каза за "Твоят ден" макроикономистът Евгений Кънев.

Според него никой не знае какви ще са потребностите от газ на България през следващите 13 години, за колкото е периодът на договора с Турция. "Енергетиката почти не се реформира на пазарен принцип. Причината е, че политиците използват създадените зависимости, за да ги усилват. 2022 г. прекъсна зависимостта ни от руски газ донякъде и бе направен опит за диверсифициране на ядреното гориво. Въпросът с петрола още е не е решен. Няма как да сме независими, ако зависим от Русия", коментира той. 

Тежка енергийна зима ли очаква България

По думите му е нужно интегриране на smart grid - интелигентните електрически мрежи. "Със сигурност има нужда от седми реактор за АЕЦ “Козлодуй” и си заслужава да се планира в енергетиката. Ядрената енергия продължава да е витална в периоди на криза. За мен е грешка АЕЦ "Белене", България няма нужда от втора атомна площадка, доказано рискова и с инвестиции, които не могат да се изплатят. Соларните мощности ще увеличат производствения капацитет в нашата енергетика", обясни Кънев. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook