Снимка: iStock
В следващите две седмици времето ще запази зимния си характер
В следващите две седмици времето ще запази зимния си характер, с ниски температури и периодични валежи от сняг. Страната ни попада под влиянието на студени арктически въздушни маси, типични за зимния сезон на Балканите.
В понеделник до обяд все още са възможни изолирани валежи от слаб сняг в източната половина на страната, където и облаците ще са повече. В същото време на запад ще има разкъсвания на облачността. Вятърът ще е студен от запад-северозапад, а дневните температури ще се колебаят между 0 и 5-6 градуса.
През нощта и във вторник вятърът ще се усили – първо в планините, а после и в равнинната част на страната. Поривите ще са студени и особено силни в Дунавската равнина и Западна Тракия – със скорост 80-90 км/ч, по билата на Стара планина – над 100 км/ч. Дневните температури ще се запазят между 0 и 5 градуса. Облачността ще е динамична с разкъсвания. В хода на деня ще има валежи от сняг – сравнително краткотрайни, но в някои райони - временно интензивни.
В сряда ще остане ветровито. Валежи не се очакват. Облаците ще се разкъсат, слънцето ще се показва по-често и на повече места. Леко ще се затопли - термометрите през деня ще показват между 2 и 7 градуса.
След като в четвъртък температурите се повишат още малко, от запад ще започне да нахлува студ. Така до края на седмицата ще е ветровито, а дневните температури ще се понижат. Облачността ще е динамична, с краткотрайни снеговалежи.
Първите 10 дни на февруари ще са студени. Ако се запази прогнозираната атмосферна циркулация, около 5-6 февруари сутрините ще са мразовити, с температури в някои райони до минус 10 градуса. В началото на месеца се очаква да преминат два средиземноморски циклона, при които България ще остане в периферията. Ще има периодични валежи от сняг, които в планините и предпланинските райони ще са по-чести.
Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.
Новините на NOVA - вече в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.