45 души са задържани в хода на мащабната спецакция срещу автокрадци в пет града у нас

В хода на мащабната спецакция срещу автокрадци в пет града у нас са задържани 45 души. В акцията участват прокуратурата, НСлС и МВР. Тя започна във вторник сутринта. 

"В хода на планировката идентифицирахме 35 души. Всеки един от тях е ръководител на съответната престъпна група, занимаваща се с кражби на автомобили. Целта е разфасоване и продажба на авточасти", заяви на брифинг директорът на Национална следствена служба Борислав Сарафов. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

“Кражбите на автомобили стават в тъмната част на денонощието. Тя се извършва от участници в групата, които закарват автомобила в работилница, където ги очаква бригада от още 10-има човека, които разфасоват автомобила. Нахвърлят се като пирани върху него”, каза директорът на националното следствие. 

Така автомобилите, разглобени на части, отиват към автоморги, автокъщи или магазини за части втора употреба, където се продават. 

"Около 80% от колите, откраднати у нас, се разфасоват по този начин. Останалите 20% от скъпите марки се изнасят с фалшиви документи предимно към Русия. Това е канал, който работи в момента, но ние смятаме да го пресечем", заяви Сарафов.

Мащабна спецакция в пет града у нас, задържани са десетки заподозрени автокрадци (ВИДЕО+СНИМКИ)

“Установили сме две коли, обявени за общодържавно издирване, и вещи, които можем да свържем с това престъпление”, каза зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев и посочи, че най-активна е акцията във Варна. Там са проверени 49 адреса. 

Групите от Перник крадат предимно автомобили на територията на София, а след това ги разфасоват и продават на части в миньорския град. 

Говорителят на главния прокурор - Сийка Милева, разясни как действа схемата на автокрадците. 

“Автоджамбазите стават все по-иновативни. Има нови методи, с които за броени минути отключват колата и я крадат”, каза Милева. 

Такъв метод е безключовото палене на автомобил. “Те успяват да прихванат сигнала от ключа на автомобила и да го прехвърлят на друго устройство”, обясни още тя. За целта се използват специални устройства на стойност 60 000 лв., които могат да хванат сигнала, дори когато ключът е в дома на собственика на автомобила.  

Милева уточни, че мишена са не само скъпите и луксозни коли, а напротив - крадат се и по-стари и евтини, сред тях и т.нар. “баничарки”.

При други случаи автокрадците изнудват пострадалия, като намират адреса и телефонния му номер, след което предлагат да му върнат автомобила срещу възнаграждение. 

“В хода на операцията се проверяват и над 40 автомобила, за които имаме данни, че са обект на престъпно посегателство срещу регистрационните номера. Някои са регистрирани с неистински документи, други са подготвени за износ към трети страни”, допълни шефът на ГДНП Атанас Илков. 

Според статистиката образуваните досъдебни производства за кражба на автомобили за 2022 г. са 1223; внесените в съда прокурорски актове - 153; осъдени са 154 души, а оправдан е само един човек; наложените наказания срещу осъдени и санкционирани лица с влезли в сила съдебни решения са 189; 56-има души са в затвора.

За изминалата година са отнети 1496 автомобила, което е с 8% повече спрямо 2021 г. “Но отбелязваме хубав процент на разкриваемост на тези престъпления. За 2023 г. резултатите са доста по-добри - имаме намаление на регистрираните престъпления с 18%”, подчерта Илков. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.