Кампанията ще се проведе на 7 и 8 март от 8.30 до 13 часа

Осмомартенска акция по кръводаряване в спешната болница на България "Пирогов" и Национален център по трансфузионна хематология. Тя е под наслов „ПоДари шанс за живот чрез кръвта си”. Този осмомартенски подарък ще бъде високо оценен от болницата и пациентите, които се нуждаят от нея, пишат от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Първата за 2023 година кампания за даряване на кръв ще се проведе на 7 и 8 март от 8.30 до 13 часа, в рапортна зала "Емил Таков", ет. 2 (над спешното отделение) в болница "Пирогов".

Лекари в Бургас поставиха по погрешка двойна доза антибиотик на новородено

Университетската спешна болница, която денонощно приема за лечение пациенти с най-тежки заболявания, стартира двудневната акция сред своите служители, за да подпомогне сериозната нужда от кръв за пациентите си. В кръводаряването могат да се включат и дългогодишни кръводарители, близки на пациенти, както и всички хора с големи сърца, желаещи  да подарят шанс за живот, се казва още в съобщението на лечебното заведение. Оттам подчертават, че всички дарители са добре дошли, особено тези с кръвна група "А-".

За последната година болница "Пирогов" е използвала близо 1700 литра кръв и 761 литра плазма, съобщава началникът на Отделението по "Трансфузионна хематология" в "Пирогов" д-р Евгения Шурлиева. Тя припомня, че в световен мащаб кръводаряването е все по-препоръчителен метод за регенериране на клетките в човешкия организъм.

От болницата припомнят:

• 450 мл. дарена кръв спасяват три човешки живота.

• Количествено кръвта се възстановява за по-малко от 24 часа. Качествено – за три-четири седмици.

• Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни.

• Ако си жена имаш право да даряваш кръв най-много 4 пъти в годината, ако си мъж – 5 пъти.

• Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.

• Кръвта се използва за лечение при пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, при AB0 и Rh несъвместимост на майката и плодът, за лечение на злокачествени заболявания, както и за

поддържане живота на пациенти с различни кръвни заболявания.

• Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея, може да стане дарител.

• Кръводаряването няма никакви рискове за здравето.

Всеки, който желае да се включи в Кампанията на Националния център по трансфузионна хематология, трябва да носи своята лична карта. Препоръчително е кръводарителите да са приели храна, вода и пили кафе, припомнят от лечебното заведение.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.