"Разпитваха ни цяла нощ", заяви капитан Красимир Петров

Само по NOVA говори капитанът на единия от трите задържани в Румъния риболовни кораби. Това се случи в четвъртък вечерта в международни води, твърдят моряците. Там те са ловували определен вид акула. Плавателните съдове и екипажите им, общо 10 моряци, се намират във  военното пристанище в румънския град. Корабите са от Бургас, Варна и Каварна.

Задържаните моряци са били разпитани обстойно, като и днес ипреминаха през нова серия от разпити. Не е изключено на тримата капитани да бъдат повдигнати и обвинения. Случаят е сложен, защото корабите ни са задържани в общоевропейски води. Там уловът на акула е разрешен. Забранен е за определен район във водите на Румъния.

„Конфискуваха ни целия улов. Иззеха всичко, включително уреди, но нямаха заповед”, разказа капитан Красимир Петров.

В РУМЪНСКИ ВОДИ: Задържаха 10 български моряци край Констанца (ВИДЕО)

„В 9 часа вечерта решиха, че ще ни разпитват. Държаха ни за разпит цяла нощ. До 5 часа сутринта. На капитаните ни връчиха някакви протоколи, от които нищо не можеш да разбереш. Най-отдолу пише глоба от 250 до 5000 леи. Това е глоба за капитаните само. Изведнъж се оказва, че екипажите  са свидетели, а пък ние капитаните сме обвиняеми и тримата. Българската държава е внесла протестна нота. Още веднага беше уведомен министърът, той уведоми министърът на външните работи. След това консулът се свърза с нас”, допълни Петров.

По-късно днес последва и втора серия от разпити, а българските рибари твърдят, че задържането е станало на територията на т.нар. общоевропейски води.

Според адвоката по морско право Христо Раев, тепърва трябва да се изяснят редица обстоятелства.

“Първо тепърва трябва да се изясни действително ли улова е толкова голям. Действително ли това е станало в икономическата зона на Румъния?”, каза кап. Раев.

Оказва се, че това не е първия такъв случай. А от сдружение "Черноморски изгрев", към което членуват 3-те задържани кораба са категорични, че не са нарушили закона.

“След 12-те мили това се водят общоевропейски води, до които имат право на достъп всички общоевропейски кораби. Това е до 2022г. След 2022г. ако държава членка не си забрани изрично 12-те мили, можем да риболуваме и под тях”, уточни Емил Милев, председател на сдружение "Черноморски изгрев". 

От Сдружението коментираха и присъствието на български инспектори от агенцията по рибарство по време на задържането на корабите.

“За нас това е малко обидно от самата институция. Очаквахме от тях малко повече подкрепа и при положение, че при самото задържане на борда има двама инспектори - нормално е като български граждани да очакваме и съдействие от тяхна страна”, каза още Милев.

От изпълнителната Агенция по рибарство и аквакултури съобщиха, че докладът на служителите им присъствали на проверката ще бъде готов в понеделник. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.