Коментар на Велизар Шаламанов и Алексанър Велев

"Обявяването на това решение е един от компонентите на информационната война, която Путин води срещу Запада, НАТО и ЕС". Това заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на "Здравей, България" по повод вчерашната новина, че Москва разполага руско ядрено оръжие в Беларус.

По думите му по този начин Владимир Путин цели да разедини Европа и да ограничи помощта за Украйна, като политиката на Русия се базира на всяване на страх. 

Шаламанов коментира още, че решение идва след посещението на китайския президент в Москва, което, според него, индиректно въвлича и Китай. Като реакцията на НАТО и ЕС, ще се използва пропагандно, за да се развива тезата, че Западът заплашва Русия и Путин има право да използва всички методи.

Александър Велев, бивш кореспондент на БНР в Берлин, посочи,  че тактическото ядрено оръжие има сравнително малък обхват на действие, около 1500 км.

"Путин е дотолкова притиснат, че търси всякакви възможни начини да разколебае Запада", заяви Велев. И допълни, че не е ясно кога оръжието ще бъде разположено в Беларус, като това няма да повлияе на бойните действия в Украйна. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.