За подаването на част от тях беше задържан 17-годишен ученик от София

Бомбените заплахи у нас са хибридни атаки от държави извън ЕС. Те са безпочвени и фалшиви, а вотът вече се охранява. Това заяви в студиото на "Събуди се" комисар Владимир Димитров, шеф на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП. По думите на специалиста това личало от броя заплахи и от факта, че е използван интернет преводач за отправянето им.

Според комисар Димитров е очевидно, че има някаква връзка с това, че заплахите са към места, където има изборни секции. „Цели се да се всее смут и страх в населението”, допълни той.

Тийнейджър от София е изпратил заплашителните имейли до училища у нас

Припомняме, че вълна от бомбени заплахи затвори множество училища в страната през изминалата седмица и наруши образователния процес. По случая беше задържано 17-годишно момче от София. За 3 дни младежът е изпратил десетки сигнали в цялата страна. В момента той се намира в Седмо РУП. Според информация на NOVA става въпрос за възпитаник на IT училище. Целта била задържаният и съучениците му да си направят шега.

Как се справи Великобритания със заплахите за бомби в училища преди години (ВИДЕО)

Шефът на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП увери, че до момента няма данни да се готви хакване на системите за видеонаблюдение в изборния ден. Комисар Владимир Димитров отличи проблем в системата за киберзащита у нас. „Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция сам да преценява как да настрои своя интернет сайт или своите имейли, което е пропуск. Според мен трябва да има единна държавна структура, която да предоставя тази услуга за държавните предприятия”, категоричен беше той.

В събота вечерта училищните сгради ще бъдат запечатани. Те вече се охраняват.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.