Съветите на ендокринолога д-р Явор Асьов

След преяждането с козунаци, курабии и агнешко, как да влезем във форма след празниците? Ендокринологът д-р Явор Асьов – с полезни съвети за балансираното хранене.

Главният асистент в клиниката по ендокринология към „Александровска” болница подчерта в студиото на „Здравей, България”, че правилната консумацията е най-важна за здравето. По думите му едно яйце през ден е здравословната норма за повечето хора. „Ако се съберат повечко яйца, после седмица-два – без яйца”, препоръча д-р Асьов. Той посочи, че не се изисква специално захранване след великденския пост.

Ендокринологът коментира и ползите от лечебния глад. По думите му т. нар. йо-йо ефект е по-нездравословен, отколкото поддържането на висока телесна маса. Най-важно е режимът на хранене да бъде постоянен и да се превърне в начин на живот, категоричен е специалистът. 

Той разби митовете, че прясно изцедените плодови сокове и ядките са много диетични. С фрешовете човек приема много повече захар, отколкото ако изяде един плод. Ядките пък съдържат много калории заради високата си мазнинност.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.