Анализът е на база изследване на над 400 души в 13 британски болници

Туморите имат "почти безкрайна" способност да растат и оцеляват. Това показва нов анализ на растежа на рака, наречен TracerX, направен от учени и публикувано в Cancer Research UK, цитирано от БГНЕС. Еволюционният анализ е публикуван в седем отделни проучвания в списанията „Nature“ и „Nature Medicine“.

Според Cancer Research UK ранното откриване на рак е жизненоважно, нужна е превенция и е малко вероятно да се намери универсално лечение. Изследването, наречено TracerX, е най-задълбоченият анализ на развитието на рака и причините за разпространението му. Изследвани са над 400 души, лекувани в 13 болници в Обединеното кралство. Направени са биопсии на различни части от техния рак на белия дроб, докато болестта прогресира.

Раковите заболявания се променят и еволюират с времето – те не са фиксирани и непроменливи. Те могат да станат по-агресивни: избягват по-добре имунната система и се разпространяват още по-добре в тялото, пише „Nature Medicine“.

Млад биолог, следвал в Англия, избира да търси лечение на детските тумори у нас

Туморът започва като една увредена клетка, но се превръща в смес от милиони клетки, които са мутирали по малко по-различен начин. TracerX проследи това разнообразие и как се променя с течение на времето при пациенти с рак на белия дроб.

Професор Чарлз Суонтън от Института Франсис Крик и Университетския колеж в Лондон е изумен колко адаптивни могат да бъдат туморите. Пред Би Би Си той заяви, че лечението в късния стадий на рак е трудно. „Един тумор може да има много големи брой клетки, които се развиват в късния стадий на тумора, което може да бъде няколко стотици милиарда клетки… Няма да можем да създадем универсални лекарства“, каза Суонтън и добави: „Ако искаме да имаме най-голямо въздействие, трябва да се съсредоточим върху превенцията, ранното откриване на болестта и ранното откриване на рецидив.

Драстичен скок на раковите заболявания при хора под 50 години в цял свят

Затлъстяването, тютюнопушенето, алкохолът и неправилното хранене увеличават риска от някои видове рак.

Преди дни американската фармацевтична компания „Moderna” обяви, че е уверена, че ваксини срещу рак, сърдечно-съдови, автоимунни и други заболявания ще бъдат готови до 2030 г., припомнят от БГНЕС. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Весела Веселинова