Най-важната молитва започва след изгрев слънце

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам, с който приключват едномесечните пости. Най-важната молитва на празника започва след изгрев слънце.

Според традицията след нея мюсюлманите се поздравяват, посещават родителите и по-възрастните си роднини, като им искат прошка и се помиряват.

На 35-минутно заседание: Депутатите си гласуваха почивка за Рамазан Байрам

Рамазан Байрам се чества след края на свещения месец Рамазан, в който мюсюлманите постят, а традицията повелява да се дава милостиня.

„Човек трябва да е добър, да е милостив, трябва чрез постенето трябва да знае как живеят по-бедните”, заяви Ерхан Реджеб - районен мюфтия на Хасково. 

На празника задължително се иска прошка и се ходи на гости при по-възрастните роднини. А в Хасково, както и в други градове възродиха традицията за кафе на толерантността между религиите. Според отец Никола толерантността е важна. „Както се разбираме както не говорим за религия, така трябва да се разбираме и когато говорим за религия. След като има уважение.., какво по -хубаво от това”, каза свещеникът.

На Рамазан байрам не се работи. За първи път заради празника днес и депутатите няма да заседават. „По-скоро се надяваме, че с това припомняне на съществуващите традиции и празници трябва да бъдем по-смирени в моменти, в които се взимат такива тежки решения, които ще определят съдбата на нашата страна и не само”, каза депутатът Сезгин Мехмед.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.