Последни изследвания сочат, че тя вероятно е била отровена и убита

Средновековна мистерия озадачава историците вече повече от 550 години. Става дума за първата официално призната френска кралска любовница.

Официалната причина за смъртта на Агнес Сорел, красивата любовница на крал Шарл VII, умряла мъчително в Северна Франция през 1450 г., е дизентерия. След края й обаче бързо плъзват слухове, че пръст в кончината й има синът на Шарл, бъдещият крал Луи XI. Учените, анализиращи фрагменти от косата на Сорел, са на път да потвърдят съмненията за насилствена смърт.

Последни изследвания сочат, че вероятно е била отровена и убита. Освен тяхната любовна история обаче името на Агнес е известно и в кулинарните среди. Агнеса, агнеси, клавиши – ще срещнете този класически френски десерт под различни имена. Твърди се, че той е направен в чест на Сорел. Трябвало да отразява нейната изтънченост и изящност и кралският готвач материализирал тези нейни качества във великолепен въздушен и мек сладкиш.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.